22 juni 2024

Mijn ervaringen met oud zeilend hout

“Ik wil best een keer meedoen als fokkenist”, zei ik tegen Jaap en per ommegaande werd ik gekoppeld aan Frouwke van de “Zomerweelde” om mee te doen met het Oud Zeilend Hout evenement.
Frouwke ken ik van jaren geleden van de Valkcursus en van een kajuitzeiltocht samen in Kroatië. Fijn vertrouwd. Zij stelde mij enigszins gerust: dat de Zomerweelde een heel stabiele boot is en je vrijwel droog over het water zeilt … van die dingen. En we zouden zaterdag pas vanaf de tweede wedstrijd meezeilen, dus kalme start.

Zaterdag 15 juni
Het was ’s ochtends niet te doen: wat een wind en regen! Net van de fiets na een forse regenbui over de Hoornse dijk kon ik direct in mijn zeilpak stappen, nog net op tijd om mee te doen met de uitgestelde eerste wedstrijd. Dus hup en door! De Zomerweelde opgetuigd in de box met windvlagen vanuit zuid en west. Dat was al een pittige kennismaking.
Jack, eigenaar van de Zomerweelde, hielp ons om uit de box te varen en op dat moment werd de start uitgesteld vanwege pittige vlagen. “Laten we toch nog even gaan zeilen”, want het was toch goed om de boot te leren kennen als fokkenist en zodoende meer voorbereid te zijn op een wedstrijd. Fok bak en gaan! Het volgende moment sloeg het water al over het gangboord en vervolgens waren onze gympen kletsnat en plakte ons haar al tegen onze wangen! Een verrassende verkenning en een wat ander scenario dan Frouwke had geschetst. Maar goed … ik ben een liefhebber van de elementen en dit was direct ‘alle hens aan dek’!

We waren de enigen die uitgingen. Tot ieders verbazing, bleek achteraf. Maar wij hadden een verkennende missie. Even rond het eiland en voelen wat de boot doet. En dat was enerverend genoeg! Op de terugtocht, om te landen aan de steiger, zagen we al de eerste omgeslagen boten! Gelukkig was het reddingsteam ter plaatse, druk in de weer! Petje af! Want het was onwaarschijnlijk heftig met al die vlagen!
Frouwke maakte een prachtige manoeuvre bij de steiger en wist de Zomerweelde in tweede instantie mooi te landen! Gelukkig werden we opgevangen! Poef!
Al met al een memorabele kennismaking met de Zomerweelde. Voor de zaterdag zat de dag erop wat het zeilen betreft. Wat een ervaring! Meteen toegezegd dat ik zondag ook van de partij zou zijn!

Zondag 16 juni
Zondag was het kalmer weer en zag het er gunstig uit! Veelbelovend, zullen we maar zeggen. Maar toch, ook tijdens de twee aansluitende wedstrijden in de ochtend kregen we de wind van verschillende kanten en waren de vlagen opnieuw zeer heftig! De eerste wedstrijd, met mooie wolkenluchten en verrassende winddraaiingen, gingen we goed. Verrast door de finishlijn, net achter Geert en Wendy, kwamen we op adem voor de volgende wedstrijd, die aansluitend gehouden werd. Eenzelfde wedstrijd alleen met meer dreigende luchten en nog net op tijd om onze jassen dicht te ritsen voor het ronden van boei Oost én de bui die ons en het meer overspoelde. Gelukkig bleef de wind en wisten we deze keer waar de finishlijn was.

Wat een gedenkwaardig weekend was dit!!! Met spannende ervaringen en leuke nieuwe contacten!!!

De prijsuitreiking was verrassend, met zorg voor alle deelnemers. Klasse!
Volgend jaar hoop ik er weer bij te zijn!

Na afloop Frouwke geholpen om de boot zeilklaar te maken om naar de ligplaats te zeilen. In de stromende regen! Gedag gezwaaid en later hoorde ik van Frouwke dat zelfs een Zomerweelde in planė over het water kan gaan!

Zeilersgroet van Anna Jenke Bolwijn

 

Meer over het “Oud Zeilend Hout” evenement 2024 op:
https://vwdtp.nl/wedstrijdzeilen/2024_infopagina-oud-zeilend-hout/
of op de website van stichting “Oud Zeilend Hout”:
https://www.oudzeilendhout.nl/

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…

Friesland dag 2024

Friesland dag 2024

De "Friesland dag" vind dit jaar op zaterdag 7 september plaats. Het is een dag voor de cursisten van het volwassenen...

Lees meer