Wedstrijdzeilers

Wedstrijdzeilers aan het woord

“Het is laagdrempelig!”, is het eerste wat je hoort als je zeilers vraagt wat er nou zo leuk is aan wedstrijdzeilen op het Paterwoldsemeer. En meteen daarna: “De wedstrijdzeilers hebben een behoorlijk hoog niveau.” Hoe tegenstrijdig dat
misschien ook lijkt, allebei is het waar.

Strijd

Tijdens de wedstrijd kom je van alles tegen. Je laveert, zeilt voor- en aan-de-windse rakken en probeert elkaar te snel en te slim af te zijn. En natuurlijk kom je je tegenstander tegen. Zo’n tegenstander die je de wind afneemt, je erop wijst dat het over moet als je een boei raakt en die wél ‘mazzel’ heeft doordat hij zich realiseerde dat er bij een eilandje een mooi windvlaagje was of juist bladstilte.

Je komt jezelf tegen, omdat de schoot van je spinaker blijft haken als je dat niet goed hebt opgeborgen, je besluit overstag te gaan terwijl je dat beter nog niet had kunnen doen. Maar je kunt ook juist een perfecte start hebben en de hele wedstrijd aan kop moeten blijven.

Bij ruig weer kun je omslaan en, afhankelijk van de klasse waarin je zeilt je boot weer oprichten of hulp krijgen van de aanwezige rescue.

Nazit

Vraag je een wedstrijdzeiler of hij in het heetst van de strijd wel eens iets onaardigs schreeuwt tegen zijn tegenstander, dan glimlachen de meesten even.

“Ja, het is vaak spannend”, zegt Laserzeiler Rik. “Maar zodra je een voet aan wal zet, ben je weer gewoon allemaal wedstrijdzeiler. Of je nou eerste of laatste bent geworden. Wat ik erg prettig vind, is dat we elkaar helpen en adviezen geven. Na de race zoeken we elkaar op voor de nazit in het clubhuis of op het terras.” Het meest populaire onderwerp van gesprek laat zich gemakkelijk raden.

Dinsdag

Naast de zondagcompetitie is er een dinsdagavondcompetitie. Daar gaat het er allemaal net iets anders aan toe. Er doen zeilboten mee van verschillend pluimage. Ze starten allemaal tegelijk en door een formule toe te passen, rekent de wedstrijdcommissie uit wie de baan het snelst heeft gevaren, rekening houdend met de maximaal haalbare snelheid van elke boot.