10 juni 2024

16m2-ILCA: moeilijkheden voor diverse zeilers

“Het was weer een kennismaking met mezelf op het Paterswoldsemeer’’
Maandag 10 juni 2024
Dagblad van het Noorden
Koos Bauman

Een stevige wind beide dagen leek de ideale situatie voor het 16m2-ILCA evenement op het Paterswoldsemeer. Toch hadden diverse zeilers het moeilijk vooral door de soms dwarrelende vlagen.

Erik van Hoving was ‘vergeten’ hoe lastig het meer is waar hij het zeilen heeft geleerd. ,,Ik ben geboren in Haren en woon nu in Rotterdam. Daar vaar ik op de Kralingseplas en kun je ook van die windvlagen hebben. De grap wordt wel gemaakt dat weer iemand vergeten is de deur dicht te doen als we een windvlaag hebben op de Kralingseplas. Het was weer een kennismaking met mezelf op het Paterswoldsemeer’’, aldus Van Hoving die in zijn jeugdjaren bij VWDTP internationale successen behaalde in de Vaurien en later in de Laser, de huidige ILCA-klasse. Van Hoving zeilde de tweede dag in de ILCA7 ook beter met twee keer een vijfde plaats.
Zijn zoon, Julian, die meegekomen was naar het meer waar zijn vader het zeilen had geleerd, deed niet onder voor senior. Hij is succesvol in de Optimist, maar doordat deze klasse niet was uitgeschreven, kwam Julian nu uit in de ILCA6. Na één race werd vanwege de harde wind het zeil verkleind tot het formaat van de ILCA4. ,,Ik ben al bijna 15 jaar’’, reageert Julian die met zijn kleinere zeil buiten mededingen meedeed. ,,Als we het op basis van handicappunten zouden bepalen dan zou je de ILCA6 hebben gewonnen’’, vertelde wedstrijdleider Peter van Heuveln hem.

De overwinning in de ILCA6 ging naar Anton Schuch die met twee van de vijf races net één race meer had gewonnen dan Carlijn Ubbens. Ubbens had in de laatste race ook problemen gehad met de windvlagen. ,,Die windvlagen met onvoorspelbaarheid is de kracht van ons meer. Het is een kweekvijver voor internationale successen. We hebben al veel wereldkampioenen, olympische medaille winnaars en deelnemers aan de Ocean Race voortgebracht’’, aldus Ubbens die ook de public relations van VWDTP verzorgt. Terwijl ze enigszins jaloers naar Julian Hoving kijkt. ,,Zo’n talent hebben we nu ook graag weer bij ons. We hebben wel veel optimistzeilers, maar nog niet zo succesvol.’’
In de standaardklasse, de ILCA7, ging de overwinning naar de Fries Peerke Kortekaas die Kim Tan op één wedstrijd na, steeds te snel af was. Tan (VWDTP) die in Europe diverse successen behaalde en in de Laser de Kieler Woche een keer op zijn naam schreef, vond het leuk om mee te doen. ,,Deze wedstrijd is minder spannend. Later dit jaar ga ik ook nog diverse internationale wedstrijden varen, daar zijn veel meer deelnemers en vaak ook spannender’’, vindt Tan.

Ook in de 16m2 ging de overwinning naar Friesland. Vader Thijs met dochter Lieke Kort legden de basis voor de eindoverwinning al op de eerste dag met drie eerste plaatsen. De zeiler uit Drachten die ontelbare keren Nederlands kampioen is geworden in verschillende klassen, vaart sinds vorig jaar met zijn dochter. ,,Zeker met zo’n harde wind zoals vandaag vond ze het toen nog spannend. Nu niet meer’’, aldus Kort die blij was met de eindoverwinning. Vader en dochter begonnen de laatste dag met een derde plaats, die als aftrek gebruikt kon worden. De tweede plaats in de laatste race was net genoeg om met één punt verschil het eindklassement te winnen van Rogier Slopsema die met Greet Smid een thuiswedstrijd zeilde.
,,Ik moet leren een toernooi-zeiler te worden’’, reageert Slopsema. ,,Ik wil elke wedstrijd winnen, maar moet beter opletten wat er in de rest van het veld gebeurt. Je hoeft niet altijd eerste te worden om het eindklassement te winnen.’’ De zeiler van VWDT die als jeugdzeiler veel successen had in de Laser heeft de overstap gemaakt naar de ‘oude mannen boot’. ,,Dat is het niet. Het is een twee-persoonsboot en met mijn gewicht ben ik te zwaar voor de ILCA geworden’’, verklaart Slopsema zijn overstap naar de 16m2. Hij won de laatste twee races, maar kwam daarmee net een punt te kort voor de eindoverwinning.

Theo Dik en Daniel Folkersma volgden met negen punten verschil achter de winnaar van het eindklassement. ,,Kort en Slopsema zijn echt te sterk voor mij’’, vindt de Wildervanker. ,,Het was echt weer moeilijk op het Paterswoldsmeer met al die windvlagen.’’

8-9 juni 2024 16m2-ILCA evenement, VWDTP
Foto: Nynke Doevelaar-Steenmeijer

Meer foto’s van dit evenement vind je op: https://photos.app.goo.gl/xuYXmAqAC3Wunx338

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…

Friesland dag 2024

Friesland dag 2024

De "Friesland dag" vind dit jaar op zaterdag 7 september plaats. Het is een dag voor de cursisten van het volwassenen...

Lees meer