15 september 2021

We hebben een Nederlands Laser Masters kampioen !

Van 10 tot en met 12 september werden bij Hoorn de Open Nederlandse Kampioenschappen voor Laser Masters gevaren. Tot de Masters behoren alle zeilers van 35 jaar en ouder. Deze regatta vindt traditiegetrouw altijd plaats tijdens de Hemelvaart, omdat er dan nog geen wier aanwezig is. Echter vanwege Covid is dit verzet, met als gevolg …. Veel Wier.
In totaal waren er 45 Radials en een kleine 70 Standaards aan de start, met zelfs een zeiler uit Argentinië en een zeiler uit Japan. Van onze vereniging waren Rinse, Martien, Kim, Rob (in de Laser Radial) en Ruud (in de Laser Standaard), naar Hoorn afgereisd. Marcel, broer van Ruud, uit Sneek willen we toch graag ook even noemen.
De eerste dag, met aan het begin een beetje wind, warm en zonnig waren we anderhalf uur voor de start het water al op gegaan. De baan zou op een uur varen uit vanaf de haven liggen. Dit om het vele wier in het Hoornsche Hop te ontwijken. Bij het startschip aangekomen betrok al snel de lucht en kregen we bakken water, onweer en zowaar bijna een waterhoos over ons heen. Meer dan honderd zeilers die de geen zicht meer hadden op de oevers ondergingen dit alles toch wel met enige spanning. Vanwege de veiligheid voeren we na de bui, achter het startschip aan, terug het Hoornsche Hop in. Bij een terugkerende wind van Bft 3 tot 4 kon toch nog een wedstrijd worden gezeild, echter in water met heel veel wier. De toppers maakten om de paar minuten hun zwaard en roer hiervan vrij. Zittend op het achterdek aan de wind om het roer schoon te maken was dit een atletische oefening en velen waren pas op het ruime windse rak in staat dit te doen. Rinse kreeg nog een gele vlag van de jury vanwege vermeend ‘body rocken’, maar werd toch nog vierde in deze race bij de Radials.
De volgende dag was er met Bft 4 tot 5 meer wind dan het verwachte lichte weer. Van 9 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags op het water met drie races was dit voor de meesten een slijtageslag. Golven varen en je lichaam uit het water houden, schoot los, schoot aan en niet opsturen anders ligt je boot stil, continu wier verwijderen is geheel anders varen dan bij ons op het meer. Ook hier verder van de oever was er veel wier. Rinse en Kim bleken met deze klotsbak en het wier toch goed te kunnen omgaan. Rinse aan kop in de Radial klasse na vier races, ondanks een reparatie aan zijn joystick in de laatste race.
Zondag de laatste dag was er wel de verwachte lichte wind, waarbij Rinse zijn positie bij Radials consolideerde ondanks een slechte start door bossen wier om zijn zwaard, Kim zich in het klassement naar de derde plaats zeilde en Martien en Rob toch nog lieten zien een beetje te kunnen zeilen. Ook Ruud en Marcel in de Standaard hebben zich deze dag in het klassement fantastisch naar voren gezeild.
Vlak voor de uitreiking moest het nog tot Rinse doordringen dat hij overall Nederlands Kampioen Laser Masters bij de Radials was geworden en de echte Koninklijke Watersport Verbond wimpel om zijn nek kreeg geschoven. Kim mocht hem als fantastische nummer drie op het podium vergezellen.

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…