30 augustus 2022

90e Rabenhaupt Regatta 2022

In het weekend van 27 en 28 augustus werd op het Paterswoldsemeer traditiegetrouw de Rabenhaupt Regatta gevaren, dit keer sinds 1932 voor de 90e keer.

In totaal kwamen er 59 boten aan de start, met 20 zeilers in de Laser standaard (ILCA 7), 9 in de radiaal (ILCA 6), 8 in de Solo, 14 in de Sailhorse en 8 zeilers in de 16m2.  Er was door onze mensen flink gelobbyd, waardoor er ook veel boten van buitenaf naar ons meer toe waren gekomen. Alle Solozeilers kwamen van buitenaf.

Op de wal was er plek gevonden voor 4 campers en de vele trailers met dank aan auto’s, die op verzoek van de organisatie, na het afladen naar de naastgelegen parkeerplaatsen verhuisden.

De wedstrijdcommissie had gekozen voor het varen volgens de Paterswoldsemeer-banenkaart. Vanwege de heersende noorderwind werd ook een aantal keren Baan 1 met boei G (van Groningen) gezeild. Dit komt niet zo vaak voor en de juiste route naar G was nu met de vele winddraaiingen en windbanen vaak moeilijk te vinden. Bij het te waterlaten kon de nieuwe brede Laserhelling door de noorderwind niet of moeilijk worden gebruikt. Dit gaf veel drukte op de kleinere hellingen bij de west-haven, maar toch was iedereen op tijd bij de start. Ook was de west-steiger verlengd met een drijvend ponton voor het aanleggen van boten tijdens de lunchpauzes en in de avond. Echter tijdens de eerste pauze hadden een aantal Laserzeilers de boot aan de steiger laten kapseizen, wat veel ruimte in beslag nam, waardoor het even duurde voordat en aantal andere zeilers een plekje hadden gevonden. De wind (bijna het hele weekend Bft 4 met vlagen van 5) zorgde ervoor dat er hard gewerkt moest worden en dat velen nadien erg moe van het water kwamen. Gelukkig maakte de lunch en de steigerborrel weer veel goed.

Tijdens de prijsuitreiking werden alle deelnemers genoemd, in dit verslag echter alleen de zeilers die aan de het eind de minste punten hadden vergaard.

Bij de Laser standaard was het vooral een strijd tussen een zeiler van ons meer, een van Sneek en een van Kralingen, die uiteindelijk duidelijk beslist werd door Rinse Ubbink (niet bij te houden deze jongen).

Bij de Laser radiaal ging de hoofdprijs naar Henk Wittenberg van zeilvereniging ‘de Doordrijvers’ (hij is ‘Legend’ bij de Laser Masters, wat betekent ouder dan 75 jaar) na een felle strijd met Martien.

Dan de Solo, hier werd het gevecht om de 1e prijs beslecht door Arnd Wolvetang. Arnold Jippes, ooit bij ons in de Laser nog actief, werd 2e.

Bij de Sailhorses ging het vooral tussen 3 zeilteams. Uiteindelijk na aftrek van 1 wedstrijd kwamen Bruno van der Heide samen met Dick Klasema als overwinnaars uit de bus.

Rogier Slopsema samen met Greet Smid zegevierden in de 16m2, net voor vader en zoon Klein, met ook hier een minimaal puntenverschil.

Alle 1e prijswinnaars kregen bij de prijsuitreiking een prachtig gedecoreerd bord gedoneerd door de Vereniging van Volksvermaken, dit ter ere van het 350 jaar bestaan van het Gronings Ontzet.

Het was een mooi zeilweekend en in de wandelgangen (paadjes tussen gestalde boten) hoorden we geluiden dat de zeilers van buitenaf vonden dat ze erg goed waren ontvangen en erover denken volgend jaar weer te komen. Met dank aan de evenementencommissie, de wedstrijdcommissie, de rescuecommissie, de clubhuiscommissie en alle andere vrijwilligers, we hebben ons als vereniging goed op de kaart gezet.

 

 

 

 

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…