8 augustus 2022

3 sailhorse zeilers van VWDTP in de CAMrace

Thomas, Cees en Ton

Vrijdag 15/7 Stappen Cees Reinders en Ton Bouchier bij Thomas Uilkema, schipper eigenaar van de Beauty of Grey (B.O.G.), aan boord. Een Beneteau 34.
Deze ligt klaar in de buitenhaven van Lauwersoog. Ook de andere deelnemers van de 20e editie van de Colin Archer Memorial Race liggen daar zij aan zij.
De race is een wedstrijd voor zeegaande jachten van L.Oog naar Larvik in Noorwegen. (jachthaven te Stavern).
De 4 bemanningsleden in totaal zijn zaterdagochtend 16/7 compleet. Thomas de schipper/eigenaar, Ton als meest ervaren stuurman met 2 eerdere edities van deze race, Cees 2e stuurman met ook 2x eerdere edities in de benen en Klaas Jan, broer van Thomas als kok/catering stapt als nummer 4 met een pan andijvie stampot aan boord.

Rond 12.50 uur is de start van onze Groep 4 (Vrije klasse SW) en we zijn als 1e weg. De wind is NW 4 bft. met een ‘holle’ zee in het Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog, het zal er dus wel spoken met stroom tegen wind volgens Ton, nou, dat deed het!
De BOG neemt de golven goed en we weten nog wat voorgangers in te lopen!
Nu we de uiterton gepasseerd zijn en het dieper wordt, is de zee rustiger en kunnen we op de ‘poort’ door de shippinglane aan gaan lopen die pal ten noorden ligt. Scherp aan de wind kunnen we die netjes door varen.
Gelukkig ruimt de wind een stuk naar het westen zodat we de volgende waypoint in de vorm van de boei EF B in de Diepwater route bijna kunnen bezeilen, doch rond middernacht daar aangekomen valt de wind nagenoeg weg zodat we veel tijd verspelen met het ronden van deze ton.
Later deze nacht komt de wind terug uit het westen en sturen we met deze aangename bakstagwind richting noord Denemarken. Vroeg in de morgen kunnen we de fok uitbomen zodat we bijna voor de wind zeilend rond de 5 knopen halen. De hele zondag schieten we zo mooi op onderweg begeleid door een aantal mede Camr. zeilers.
Na 2 dagen water en brood is de crew toe aan een warme hap. Dus doet KJ. de koksmuts op en maakt een pan macaroni a la KJ . In no time is de pan leeg en de magen gevuld.
Ook de nacht van zondag op maandag staat er een aangename zuidwesten wind. De volgende ochtend vroeg gaat de Gennaker omhoog zodat we regelmatig de 5/6 knopen lopen en lekker opschieten.
Dinsdag 19/7 nog steeds een ruime wind doch in de loop van de ochtend neemt die af tot 0/1 bft.
De snelheid wordt dan al gauw 1 tot 0,5 knopen. Ton probeert er nog snelheid uit te halen door de gennaker extreem naar loef uit te bomen. Veel haalt het helaas niet uit.
Uren later steekt er een licht briesje op uit ZW en wat later uit het Noorden zodat er gekruist moet worden. We beginnen aan de oversteek naar Noorwegen. Ook valt deze wind in de nacht naar woensdag geheel weg. In de vroege ochtend van woensdag komt er weer wind uit het zuidwesten zodat de gennaker gezet kan worden.
Rond 4 uur een bui met vlagen 5 bft. maakt ons allen wakker en gaat snel de gennaker naar beneden en de fok er weer op. Op naar de finish te Stavern (bij Larvik) 07.05.01 is onze finishtijd. Achteraf goed voor een 3e plek in onze groep 4. Hoera! het meegebrachte bier en wijn vind gretig aftrek. We feliciteren elkaar en worden later in de haven ontvangen met applaus van de reeds gefinishte jachten. Na de nodige cc’s alcohol en nog een paar groeps hugs duiken we de kooi in voor een ‘middagdutje’!!
s’Avonds na een pan Bami a la KJ, borrelen we tot we in slaap vallen.
Donderdag 21/7 wordt besteed aan schoon schip maken en later een wandeltocht op het vaste land van Noorwegen en wordt er gezwommen. In de avond de prijsuitreiking en een heerlijke maaltijd in het clubgebouw van de zeilvereniging.
Vrijdag 22/7 verhalen we in de regen naar Larvik om met een gehuurde auto naar Kristiansand te rijden voor de bemanning wissel. Marieke, de vrouw van Thomas is gekomen met de ferry vanuit de Eemshaven zodat zij vakantie kunnen vieren met de BOG en wij drieën naar Holland terug kunnen.

Thomas, Cees en Ton

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…