4 oktober 2022

VWDTP-laser trainingsweekend aan het Zuidlaardermeer

Door de ogen van het ZZ-vrijwilligersteam.

 

Donkere wolken en felle opklaringen pakten zich op 1 oktober samen boven het Zuidlaardermeer.Om kwart over 7 deed Piet het clubhuis open en werd de openhaard aangestoken. Dit, omdat gezien de fantastische maar het ook dreigende wolkendek, de zeilers een zware dag tegemoet zouden gaan.Om 8 uur druppelden de eersten binnen en met een warme bak koffie in de hand werd het firmament afgespeurd naar wat licht aan de horizon. Boven de Bloemert wat blauwe lucht maar bij het Drentse diep nog inktzwart. Omstreeks 10 uur werd het programma gestart met koffie appeltaart en instructie door Rinse en Kim. De trainer schetste het programma en de rescue’s werden klaar gemaakt voor vertrek. Op beide boten een schipper en een trainer. Verder werden er nog opnamen gemaakt die later als instructiefilm in het clubhuis werden getoond. Het optuigen en te waterlaten gebeurden vanaf lagerwal, hetgeen met de harde wind wel improvisatie en durf verlangde van de zeilers. Gelukkig hielp iedereen elkaar en probleemloos stoven de lasers het meer op. Vanaf de wal konden we al de extreem zware buien zien aankomen en wij verwachtten dat er wel gestopt zou worden. Maar niets van dat alles! Met turbo-snelheid raasden de lasers over het meer gegeseld door zware buien en snoeiharde wind. Alles was spectaculair om te zien.

We rekenden bij de lunch een stel verzopen katten aan te treffen die direct hun boot op marktplaats zouden zetten. Ook dit was een misvatting.  Het eerste, van die katten was juist, maar met glimmende ogen en een smile van oor tot oor kropen de zeilers uit hun boot. (bijzondere lui). Eén slimmerik had drie mutsen en diverse regenpakken meegenomen en kon zich vervolgens na opwarmen en drogen bij de openhaard zich weer in een nieuw tenue steken.In de middag een herhaling van de morgen alleen waren nu de weergoden wat vriendelijker. In de namiddag gezamenlijk Chinees eten waarna het “probleem vermijdende”  avondprogramma. Peter Nannenberg hield samen met Guido Sol (alsof ze dat al jaren samendoen) een bevlogen presentatie over de geheimen van de protestcommissie. Zelfs voor een zeiler die het geknoei bij de boei maar niets vindt, was dit een interessant verhaal. Het bleek (wat ik nooit had kunnen vermoeden) dat winnen mede bepaald wordt door de acteertalenten van de sporter.

Zondag 2 oktober 2022 begon weer met regen. Echter omstreeks 10 uur kwam de zon schoorvoetend door en na weer uitleg, tips en trucks door de trainers werd weer het ruime sop gekozen. Feitelijk was het weer verraderlijker dan de vorige dag, omdat het af en toe ook flink poeierde. Vele boten gingen om… maar net zo snel vervolgden zij weer hun koers.  Met hulp van ons startschip werden een paar korte proefwedstrijden gevaren, waarna de koers verlegd werd naar lunch (volgende keer soep). Omstreeks 16 uur werd het evenement afgerond en vertrokken de zeilers weer tevreden huiswaarts. Ons achterlatend met een prima gevoel aan een succesvol evenement. Want ook al waren wij op de wal. De beleving was er wel.

Lasergroep VWDTP bedankt voor de komst en jullie zijn altijd welkom op ons meer.

Wij zien elkaar op het water.

Met vrolijke groet,

Het ZZ Team

Zeilvereniging Zuidlaardermeer

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…