10 oktober 2022

 Rescue VWDTP

Op Zaterdag 1 oktober 2022 was een deel van de VWDTP rescue ploeg aanwezig in het clubhuis voor een herhaling rescue trainingsdag.

Als eerste werden de lang beloofde nieuwe gele rescue jasjes uitgedeeld door ons bestuurslid Anneke Rugge. Je kunt nu echt niet meer om ons heen!!

Ze zijn fluorescerend geel. Na dit formele moment gingen we aan de slag met de EHBO: Het regelmatig herhalen hoe te handelen bij onderkoeling, kleine en grote wonden kan geen kwaad.

Na de EHBO gingen we weer oefenen met het  “staying alive” ritme op de reanimatiepoppen.

De AED bediening hebben we weer gehoord en gezien en er uitleg over gekregen door Richard. (AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat kan het hartritme weer herstellen bij een hartstilstand). Ook dit is fijn om regelmatig te herhalen.

Na de heerlijke, zelf verzorgde lunch, gingen we het water op voor de praktijk.

Vincent gaf ons eerst nog wat theoretische herhaling. Hoe is het nog maar weer? Wat is de beste manier om een omgeslagen boot weer rechtop te zetten?

Om een echte oefening te hebben moest er een boot om. Michel en Alida waren bereid deze taak op zich te nemen. Ze hadden hun wetsuit aangetrokken en waren vrijwillige “drenkelingen”. Zodra de Valk om lag werd de rescue “erbij” geroepen. De rescueboot kwam in hoog tempo aangevaren. Volgens de juiste procedure werd er naar de omgeslagen boot toe gevaren. De eerste vraag is dan: “Zijn jullie allemaal oké? Waar is de bemanning van de boot?” Als dat oké is, komt de volgende vraag, “Heb je hulp nodig bij het weer rechtop zetten van de boot?” Indien er hulp nodig is wordt er een lijn vastgemaakt aan de voorstag, of mast en dan gaat de rescueboot met de wind in de rug langzaam achteruit varen. Een van de bemanningsleden gaat op de kiel staan, de zeilboot draait dan in de wind. De boot gaat dan langzaam weer rechtop staan. Met halve wind varen we dan verder. De “volle” boot vaart zichzelf dan leeg. Ook een emmer doet dan wonderen als hoosblik.

Al met al was het een geslaagde dag, die we zeker vaker zullen herhalen.

In de rescue app kwam op 8 oktober het bericht binnen dat de rescue van VWDTP vandaag een Duitse vader en twee kleine jongens hebben gered.

De rescue was op het water in verband met de Sailhorse teamwedstrijden.

Ze zagen een man met twee jonge kinderen op een van de eilandjes staan. Ze waren met een klein motorbootje op weg geweest en omgeslagen.

De kinderen begonnen al wat onderkoeld te raken. Ze hebben de man en kinderen in een hoog tempo naar de kant kunnen brengen voordat het erger kon aflopen.

Dit had wel kunnen gebeuren want – zoals we vaak zien – droegen de drenkelingen geen zwem/reddingsvesten.

Ineke

 

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…