31 mei 2022

Open Dutch Laser Masters 2022

Afgelopen Hemelvaartweekend werden op het Braassemermeer de Open Nederlandse Kampioenschappen voor Laser Masters gevaren. Tot de Masters behoren alle zeilers van 30 jaar en ouder.

In totaal kwamen er 49 ILCA 6 boten (voorheen Laser Radiaal) en 43 ILCA 7 (voorheen Laser Standaards) aan de start, met zeilers uit 11 verschillende landen. Er waren oorspronkelijk meer inschrijvingen maar de voorspelde wind zal invloed hebben gehad. Van onze vereniging waren Catharina, Rinse, Guido, Rob (in de Laser Radial) en Ruud (in de Laser Standaard), naar Roelofsarendsveen afgereisd. Marcel, broer van Ruud, willen we ook even noemen, hij denkt er zelfs aan lid van VWDTP te worden. Kim moest door een blessure verstek laten gaan, heel erg jammer. Catharina, Ruud en Marcel hadden een huisje geboekt in Warmond. Rinse, Guido en Rob sliepen in een atelier in Leiden. De eerste dag en ook de dagen erna was er erg veel wind. Een aantal zeilers was daarom overgestapt naar het kleinere zeil, waaronder de latere overall winnaar, Cesar Sierhuis.

Donderdag, Hemelvaart was de eerste start om 13:00 uur, waarbij Rinse direct een derde plaats voer, ondanks zijn minder in te brengen gewicht. De rest van ons moest er in het begin nog in komen, waarbij ik zelf toch blij mocht zijn met een 16e plek. Bij de tweede wedstrijd pakte Rinse nu een 5e plek. Catharina en mijzelf hebben het laten gaan, te veel energie verbruikt en voor mijn gevoel was het te link. Velen anderen deden het zelfde.

De volgende dag (was moeilijk om op te staan) was er met Bft 5 tot 6 nog meer wind, met gemeten vlagen van 6 en een half en dat voor 3 wedstrijden. Ook nu nog een overstapper van ILCA 7 naar 6. Van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags op het water was dit voor velen een slijtageslag. Guido kreeg in de 2e race de smaak te pakken en eindigde op de 3e plaats met direct daarachter Rinse. Ondanks de harde wind waren er toch ook relatieve windwakken en abrupt grote winddraaiingen, met soms, bij een header aan de winds, kapseizen tot gevolg. Ook nu bleven enkele zeilers aan de kant.

Zaterdag (was weer moeilijk om op te staan) gingen er in de vlagen een paar knopen af en dat hielp Catharina en mijzelf met het uitvaren van alle races. Ook nu drie wedstrijden met goede resultaten voor een aantal van ons. In de avond in het clubhuis, met het mooie uitzicht, was er een lekker (veel) buffetdiner voor alle zeilers en aanhang. Leuke club mensen, erg gezellig.

Zondag, de laatste dag, was er minder wind, maar toch in buien werd er hard geplaneerd, waarbij Rinse zijn 3e positie overall bij ILCA 6 van de vorige dagen wist te consolideren. In de laatste race werden Rinse en Guido respectievelijk 1e en 2e. Guido had nu echt zijn beste dag. Ook Ruud en Marcel in de Standaard hebben zich deze dag in het klassement naar voren gezeild. Rinse kon jammer genoeg zijn kampioenschap overall (wel 1e bij de categorie apprentices) van vorig jaar niet herhalen, maar gezien de bijna continue harde wind met een derde plek overall een hele goede prestatie. Guido (2e apprentice) is 8e overall geworden in de ILCA 6. Dat Catharina zichtbaar met plezier in de boot zat was ook top. Marcel (3e bij de categorie Masters) en Ruud (5e bij de Grand Masters) waren respectievelijk 7e en 13e overall in de ILCA 7. Het niveau bij de ILCA 7 lag erg hoog met als winnaar oud Olympia-ganger Serge Kats.

Dit verhaaltje schrijven viel niet mee, nu dinsdag nog steeds kapot.

Rob

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…