19 mei 2023

ONK ILCA Masters uitverkocht 😳

VWDTP’ers in verwarring

Niet ingewijden zal de kop van dit artikel niet veel zeggen. ONK staat voor Open Nederlandse Kampioenschappen. ILCA staat voor International Laser Class Association. Mogelijk maakt dit het al wat duidelijker. Want Laser??? was dat niet de meest verkochte eenheidsklasse ooit? Ja, inderdaad! Momenteel zo’n 225.000 boten wereldwijd.
En de ILCA, de vertegenwoordiger van de Laserzeilers, tja … die wilde meer grip krijgen op de toekomstige ontwikkeling van de Laser en heeft geprobeerd alle rechten op de boot te verkrijgen. Dit is aardig gelukt, alleen de naam Laser was zodanig beschermd, dat ze een andere naam moesten kiezen en dat werd (heel origineel) ILCA dinghy 🤮

Verder dan nog dat “Masters”: dat zijn bij de ILCA dinghy de zeilers vanaf  een leeftijd van 30 jaar. De volgende groepen worden daarbinnen nog onderscheiden:

  • Apprentices (de leerlingen): 30 – 45 jaar
  • Masters: 45 – 55 jaar
  • Grand Masters: 55 – 65 jaar
  • Great Grand Masters: 65 – 75 jaar
  • Legends: > 75 jaar

En het evenement was dus uitverkocht, want het wedstrijdcomité accepteerde slechts maximaal 60 boten per ILCA-klasse op de startlijn. Met totaal 120 inschrijvingen (60 voor de ILCA 6 en 60 voor de ILCA 7) was het evenement twee weken voor aanvang volledig volgeboekt.

Het ONK is dit jaar verzeild op het Beulakerwijde (vlakbij Giethoorn). In feite een thuiswedstrijd voor de zeilers van VWDTP. Een tiental VWDTP ILCA zeilers schreven zich in. Acht voor de ILCA 6 (voorheen Laser Radiaal) en twee voor de ILCA 7 (voorheen Laser Standaard). Zoals gebruikelijk regelde eenieder zijn eigen vervoer en overnachtingen. 2 diehards trotseerden temperaturen nabij het vriespunt in tentjes; 2 reisden met een oude Lemsteraak naar het evenement (tevens proefvaart, met diverse reparaties onderweg); 1 persoon verblijft volledig Zen in een stacaravan; 2 logeren bij een kennis in Vollenhove en de rest rijdt op en neer.

Na twee dagen
Na twee dagen zitten we op de helft en het is een spannende strijd, met veel wisselende uitslagen. Door onstabiliteit in de hogere luchtlagen, traden op waterniveau extreme windschiftingen op, die zich totaal niet houden aan het normale patroon van oscillerende winden. De ervaren Kim wist (na 1 biertje) te vertellen dat de “ILCA 7 wind” soms een uitstapje maakte naar het veld van de ILCA 6 en andersom. En dat de fenomenen verder te verklaren zijn door sterk stijgende en dalende winden, die over het wedstrijdparcours heen hobbelen. Na die verduidelijking konden alle goede voornemens over het maken van de juiste slagen in het kruisrak gelijk de kast in 🙄   We zien wel waar het schip strand!


Zo’n groot meer, maar toch … De ILCA 7 zeilers zoeken elkaar graag op 😀 en dat levert altijd weer een schitterende puinhoop op (foto’s Marianne Lenos)

Bij de ILCA 7 gaat Ruud goed en staat 10de in het klassement. Bij de ILCA 6 gingen Rinse en Martien als een speer van start met respectievelijk een 2de en 4de plaats. Maar kregen in race 2 geen vat op het bijzondere windpatroon en eindigden beide in die race in de dertig. Martien werd vervolgens ziek en Rinse moet vrijdag werken. Tja, … dat schiet helaas niet op. Gelukkig kwam Carmen op dag 2 flink opzetten en scoorde o.a. een 4de plaats. En morgen gaat het echt waaien, dus dat belooft nog wat.
Guido gaat steady en heeft nog goede kans op een plaats in de top 10. En last but not least, onze nestor Rob lijkt hoge ogen te gaan gooien in de Great Grand Masters groep.

De derde dag
Cumulus wolken jagen over de Beulaker. Hieruit komt veel wind en een enkele keer onverwacht wel heel erg veel, waarbij zo’n 25% van de vloot omslaat. Het veroorzaakt flinke verschuivingen in de ranglijsten. De zwaarweer specialisten komen aan hun trekken. Een aantal VWDTP’ers doet het opvallend goed. Bij de ILCA 6 zeilt Guido zich met 3x een zesde plaats naar een 6de plaats in het klassement en ook Kim vind aansluiting bij de top 10. Debutante Carmen weet zich goed staande te houden (25ste en vierde vrouw). Rob moet na een aanvaring met de giek (bloed aan de paal) in race 7 opgeven, maar zeilt in race 8 alweer naar een knappe 20ste plaats. En dan hebben we nog Rinse, een klasse apart, na afwezigheid op de vrijdag kansloos voor een eindoverwinning, maar hij geeft toch nog even zijn visitekaartje af met een 8ste, 3de en 2de plaats op deze stormy saturday.
Bij de ILCA 7 weet Ruud zich in de top 10 te handhaven. En misschien nog wel belangrijker voor hem: hij staat nog altijd twee plaatsen boven zijn broertje Marcel. Die overigens, door o.a. een knappe 2de plaats in race 7, wel naar voren oprukt.


Zeldzame gebeurtenis op dag 3: de wipe-out van Kim  (foto’s Marianne Lenos)

De vierde dag
Dag 4 was een heerlijke zeildag, met 3 à 4 bft wind en een lekker zonnetje erbij. Bij de ILCA 6 toonde Rinse zijn kwaliteit door de beste serie van de dag te zeilen (2 – 1 – 2). Kim kreeg het nog even op zijn heupen en finishte zijn voorlaatste wedstrijd als 3de en in de laatste race zelfs als 1ste (@Kim een volgende keer toch graag wat vroeger in het toernooi pieken 🤓). In de voorlaatste race gaf VWDTP sowieso zijn visite kaartje af (de overige ILCA 6 deelnemers reisden toch enigszins bezorgd over de toekomst af naar huis 😬): Kim 1, Rinse 2 en Guido 4. Alleen de latere winnaar (de Engelsman Ian Jones) wist zich hier nog tussen te dringen met een 2de plaats.
Carmen debuteerde goed en eindigde als 6de dame. Onze nestor Rob wist zich goed te handhaven met een 25ste plaats totaal en een 5de plaats bij de Great Grand Masters.


Mooi plaatje bij de prijsuitreiking voor de apprentices: Guido (1) en Rinse (2) samen op het podium (foto Marianne Lenos).

In de koningsklasse, de ILCA 7, was het de taak van Ruud om een plek bij de best 10 te halen. Een pittige klus omdat er veel voormalige Europese en Wereldkampioenen in deze klasse meezeilen. Ruud finishte uiteindelijk knap als 9de, met 82 punten na aftrek. Dat zijn klein broertje Marcel hem op de laatste dag passeerde was gekmakend 😤 Marcel (lid van KWS) eindigde op de achtste plaats, met 80 punten na aftrek.

Uw verslaggever heeft genoten van dit sportieve en gezellige evenement. In zijn laatste race scoorde hij een bfd 😳 (Black Flag Disqualification). Rare jongens die Giethoorners 🤓

Menno Kuiper 🙋🏼‍♂️

Meer informatie, uitslagen en foto’s van dit evenement op: http://lasermasters.nl/ 
En in de media:
Steenwijker Courant
Meppeler Courant

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…