Sailhorses in de bronstijd. De mannetjes zijn herkenbaar aan de fel gekleurde spinakkers.

24 april 2023

De Sailhorses zijn er weer

De zondagochtend competitie is nu echt begonnen !!!

Hoewel de eerste wedstrijd al op 2 april is verzeild, is dat niet het moment om al Sailhorses te spotten. Het water is simpelweg nog te koud. Iedere aquarium liefhebber kan je vertellen dat zeilpaardjes niet overleven in water onder de 12 graden. In de tweede wedstrijd werd wel voor het eerst een dappere Sailhorse in het wedstrijdveld waargenomen. Deze stierf echter een eenzame dood en kon geen uitslag scoren.

Maar vanaf race 3 zijn ze er weer. En bij race 4 kwamen er opnieuw 3 tevoorschijn. Races die dus inderdaad bij alleszins aangename temperaturen plaatsvonden. Nog wat onwennig: het geklapper van de zeilen bij het overstag gaan duurde wel erg lang 😬

Tja de zondagochtend competitie … het is een fenomeen bij VWDTP. Wat bezielt mensen om op zondagochtend huis en gezin te verlaten en zich in wetsuits en zeilpakken te hijsen, terwijl de gemiddelde Nederlander zich nog eens lekker omdraait? Ik heb het een representatief aantal zeilers gevraagd en … ze schijnen het leuk te vinden 😳, want dat was het meest gegeven antwoord. Daarnaast noteerde ik nog de volgende reacties:

  • het geeft een kick om te winnen
  • het is altijd zo gezellig bij VWDTP
  • ik win nooit, maar word er wel een betere zeiler door
  • het helpt bij het relativeren van het leven (het kan zo mooi en simpel zijn)

De zondagochtend competitie: het heeft iets sektarisch, maar het is onschuldig. Weer terug op de wal doen ze niemand kwaad.

5 Polyvalken, 21 ILCA’s 7 (voorheen Laser Standaard), 13 ILCA’s 6 (voorheen Laser Radiaal), 5 16m2’s en recent dus 4 Sailhorses hebben zich in de strijd gegooid voor het clubkampioenschap 2023. En ze vinden het dus leuk.

En iedere zondagochtend staat er een wedstrijdcomité klaar om alles in goede banen te leiden, is er een rescueteam op het water om de veiligheid te waarborgen en last but not least staan er mensen in het Vooronder voor een kop koffie om waker te worden en voor een biertje en tosti na afloop. Geweldig toch!!!
En oja, de uitslagen worden vlot verwerkt door Arthur Kluppel en staan meestal dezelfde dag al op de website.

Zeilers die nog uit de winterslaap moeten ontwaken, zet de wekker en sluit je aan!!!
De temperaturen zijn ondertussen aangenaam. De Sailhorses zijn er weer 😀

Menno Kuiper

De ILCA (International Laser Class Association) heeft de zeggenschap over de ontwikkeling van de Laser naar zich toegetrokken. Maar, omdat de naam Laser wettelijk is beschermd, heet de boot nu ILCA dinghy.
Lees meer over de zondagochtend competitie en check de uitslagen op:

Zondagochtend competitie

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…