Laserzeilers doen Friesland

14 augustus 2020

Laserzeilers doen Friesland

“Als het op toerzeilen aankomt, komen de Laserzeilers bij VWDTP er bekaaid vanaf.” Deze conclusie trokken Anton Schuch en ik toen we een keer in juni op een vrijdagavond, met 5 Bft en hoge golven, lekker halve wind heen en weer aan het scheuren waren. Er is voor de Laser toerzeilers eigenlijk maar één evenement, waar ze het gehele jaar naar uitkijken, en dat is de 2de dag van het oktoberweekend. Hoewel de laatste jaren ook daar de wedstrijdzeilers bezig zijn om deze voorheen ontspannen toertocht om te buigen naar een tocht die bestaat uit kleine oefenwedstrijdjes 😤 Vreselijk!!!

Enfin, tijdens onze rustpauze op de zonneweide aan de Meerweg, bewonderend gadegeslagen door jongedames die met gemak onze dochters konden zijn, kwamen we op het idee om een echte toertocht te gaan organiseren (verboden voor wedstrijdzeilers die zich niet willen aanpassen). “Laserzeilers doen Friesland”  was geboren.

Een vooraankondiging in de Laserzeilen app leverde de verwachte cynische opmerkingen van de hard core wedstrijdzeilers op: ze gaan niet mee, omdat ze altijd als eerste willen aankomen; ze hebben geen geduld om op de groep te wachten; etc.. Tja … voer voor psychologen. Verder hou ik mij maar stil.

Maar een deel van de Laserzeilers is gelukkig uit ander hout gesneden. Al snel stroomden de eerste aanmeldingen binnen: stoere mannen en vrouwen die al die jaren op dit moment hadden zitten wachten.

Het idee om puur alleen met Lasers op pad te gaan, gevoed door goede herinneringen van Anton aan het bivak in militaire dienst, waar je verantwoordelijk was voor onderhoud en transport van je eigen uitrusting, hield geen stand. Enkele deelnemers zagen in geval van omslaan en doordraaien hun volledige bepakking al naar de diepte verdwijnen. Dus er zijn een tweetal meezeilende bevoorradingsschepen (een Efsix en een Beneteau) aan het evenement toegevoegd. Verder is iedereen wel verantwoordelijk voor zijn eigen persoonlijke uitrusting. Iedere deelnemer dient zelf zijn eigen tentje mee te nemen. Enerzijds om aan de Corona-richtlijnen te voldoen, anderzijds biedt het ook wat meer privacy. Zeker voor de snurk-haters.

Ook hebben we het aanvankelijke programma van “we zien wel waar we uitkomen”, gewijzigd in de volgende opzet:

  • Vrijdag: ‘s ochtends boten laden bij VWDTP; rond de middag start van de tocht vanuit Heeg; ‘s avond kamperen in de natuur (zelf koken).
  • Zaterdag: toertocht (afhankelijk van windrichting en sterkte); kamperen nabij een stad/dorp; ’s avonds met elkaar uit eten.
  • Zondag: via een mooie route terug naar Heeg; einde middag weer richting VWDTP, met een tussenstop bij de MacDrive in Joure.

De toerzeiler heeft geen haast. Geniet van hetgeen de omgeving te bieden heeft. Aanmeren bij terrasjes die we op onze tocht zullen tegenkomen, wordt niet uitgesloten.

Op 21, 22 en 23 augustus gaan we met maximaal 12 Lasers op pad. Er kunnen zich nog Laserzeilers aanmelden bij Anton Schuch of bij mij.

Menno Kuiper
menkuip@gmail.com

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…