Windsurfer LT Pinksterevenement

Begin jaren zeventig voer de eerste Windsurfer op het Paterswoldsemeer. Een uniek nieuw concept: een zeilend vaartuig, waarbij de stuurman rechtopstaand zeil en mast overeind moest houden.
Het windsurfen maakte in korte tijd vele ontwikkelingen door. De Nederlander Stephan van den Berg werd de eerste Olympisch kampioen in 1984. De boards werden in de loop der jaren steeds kleiner. Om op snelheid te komen moest de waterstart worden beheerst. Windsurfen bij weinig wind was op die manier echter onmogelijk. De windsurfers verkasten naar de meer windrijke gebieden aan de kust. Om een beetje mee te komen moest je beschikken over minstens 4 zeilen en diverse boards. Het leidde er toe dat veel surfers afhaakten. Het windsurfen op longboards raakte uit de gratie, maar is nooit helemaal verdwenen.

Rond 2016 staken een aantal mensen de koppen bij elkaar en ontwikkelden de Windsurfer LT (een remake van de allereerste Windsurfer, maar wel 5 kg lichter). De nieuwe longboard eenheidsklasse kwam in 2018 op de markt, met dezelfde uitgangspunten als voorheen: één plank, één zeil; keep it stupid simple! Het aantal Windsurfer LT zeilers groeit sindsdien wereldwijd gestaagd en ook in Nederland kent de klasse inmiddels zo’n 120 actieve wedstrijdzeilers, waaronder Stephan van den Berg 😀

Op 28 mei 2023 organiseert de Windsurfer klasse-organisatie Nederland in samenwerking met Vereniging Watersport de Twee Provinciën (VWDTP) de Windsurfer LT jaarprijs race 3. Course race wedstrijden, waarbij de zgn. Olympische driehoeksbaan wordt gevaren. De beste Nederlandse windsurfers op dit onderdeel zullen daarbij in actie komen op het Paterswoldsemeer.

Een dag later (2de Pinksterdag) worden een long distance en slalom wedstrijden gevaren. Voor de lange afstandsrace start de Windsurfer LT als laatste klasse mee met de zondagochtend competitie (na de 16m2 klasse). Naar verwachting is dit om 11:20. Het precieze tijdstip zal aangegeven worden op het startschip (LT klassenbord bij het tonen van het waarschuwingssignaal). Bij deze race zullen alle uithoeken van het Paterswoldsemeer en het Hoornsemeer worden opgezocht.
De slalom wedstrijden worden ’s middags voor het terras van VWDTP gevaren. Een spectaculair onderdeel dat door het publiek goed kan worden gevolgd.

Meer informatie

Foto’s / filmpjes

In de media