2.4 MR

Zeilen met lichamelijke beperking

Zeilen is een sport die vooral lichamelijke actie vraagt, zodra je eenmaal begrijpt hoe het werkt. Bij de 2.4 (twee punt vier) ligt de nadruk meer op inzicht. Je kunt erin zeilen zonder je benen te gebruiken. In plaats van handbediening kun je ook juist kiezen voor voetbediening. De rolstoel onder de zeilboten met de uitstraling van een racewagen. Want de 2.4 is supersportief.

Een boot met karakter

Het eerste wat opvalt bij een 2.4 is dat je onderin de boot zit, op de bodem, met je gezicht naar voren gericht. Het bootje is zo smal dat je maar op één plek kunt zitten. Alleen je hoofd steekt boven het dek uit.

Zeilboten hebben een roer, een zijdek om op te zitten en hangbanden of een trapeze om de boot min of meer recht te houden. De 2.4 niet. De boot gaat schuin en het enige wat je als stuurman kunt doen, is meegaan met die beweging. Het is even wennen, zeggen de meer ervaren 2.4-zeilers.

Aangepast

Kijk je beter, dan zie je veel meer verschillen met andere zeilboten. Wie in de boot gaat zitten, heeft alleen een heleboel touwtjes en klemmetjes voor zijn neus. Tijdens het zeilen, bedien je daarmee het roer, de zeilen en kun je allerlei dingen verstellen om de boot onderweg te trimmen.

Dit alles maakt de boot heel geschikt voor veel mensen met een lichamelijke beperking. Wie op de wal rolstoeler is, kiest voor de 2.4 met handbediening. Heb je een verminderde handfunctie, dan neem je voetbediening. In de 2.4 worden wedstrijden gezeild tijdens de Paralympics en ook is het een reguliere wedstrijdklasse.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Klasse voogd, Frouwke Breman.
Zij kan je meer informatie geven over het aanbod en de mogelijkheden.

Veilig

Omdat de boot erg sportief is en niet eenvoudig te bedienen, vereist het enige zeilervaring om ermee te varen. In de kiel is zoveel ballast aangebracht dat de boot niet omslaat en om buiswater af te voeren is een pomp ingebouwd. Mocht de boot om wat voor reden dan ook tóch omslaan dan richt hij zich automatisch weer op.

Mogelijkheden

Heb je een lichamelijke beperking maar geen zeilervaring, neem even contact op. Elke woensdagavond gaan we met vier boten het water op om te trainen. We helpen je graag aan de benodigde ervaring.

Wil je als ervaren zeiler wel eens in een 2.4 zeilen? De boten zijn voor een aantrekkelijke prijs te huur.