24 februari 2024

Spannende Oliebollen Races Sailhorse-klasse

Zuidlaardermeer, d.d. 18 en 19 november 2023

Zo laat in het seizoen nog zeilen is geen probleem als het weer niet al te slecht en koud is. Dus … de week ervoor dagelijks op de weer app gekeken of het evenement door zou gaan. “Nou ja, als het maar niet te koud is en de wind niet al te sterk”. De voorspelling voor zaterdag was windkracht 3 met vlagen 5 Beaufort en in de middag regen. Voor zondag een depressie in de buurt met 5 tot 6 Bft. “Hm…. Spannend!”
“De zaterdag moet kunnen en zondag zien we wel verder”. Acht Sailhorses hadden zich aangemeld,  een record deelname. Zeven teams van het Paterswoldsemeer plus Rolf uit Zutphen. Een aantal zeilers reed vrijdag al naar de zeilvereniging om te traileren zodat het zaterdagochtend niet te hectisch zou zijn. Rolf moest zich toch afmelden, helaas, de verbouwing thuis liep uit zodat er zeven aan de start verschenen. Dik aangekleed met mutsen en handschoenen, op weg naar de start.

De eerste start zaterdag was om ca 11.30 u. Het Zeilvereniging Zuidlaardermeer (ZZ) wedstrijd comité, aangevuld met het wedstrijd comité van VWDTP, vertelde later dat het starten van de Sailhorses een genot was om te zien hoe strak iedereen precies op tijd over de lijn schoof.  Een Olympische driehoeksbaan lag er mooi in en de wind uit het zuiden bleef rond 3 á 4 Bft redelijk hanteerbaar voor allen. Het werd een mooie race. Na het eerste kruisrak lagen alle boten dicht op elkaar, daarna vormden zich twee groepjes. Op de Catch up ging de spinaker overboord en bij het binnenhalen bleef een deel achter de zelflozer haken. Een dikke scheur erin was het gevolg. Die kon niet meer gebruikt worden. Tussen de middag is er nog een reserve spinaker ingevlogen. Noemenswaardig was de strijd tussen de boten 2550 en 2570 die samen over de finish voeren waarbij eerstgenoemde slechts zo’n 25 cm voorsprong had. De Magic Horse finishte op de eerste plaats, Kamikaze op twee, Catch up op drie, Atomic op vier, Pegasus (2550) op vijf, 2570 op zes, Bont & Blauw op zeven.

 De tweede start was om ca 14.00 u. Nadat de zeilers in de knusse kantine bij de houtkachel op warme snert waren getrakteerd, werd het zo donker dat de ‘navigatie verlichting’ aan kon. Even later kwam de regen met bakken naar beneden. Weer sprongen we allemaal precies gelijk over de start. De 2550 moest zich helaas direct na de start terugtrekken. Ze voer dit weekend voor het eerst, sinds de mast overboord ging in de Sneekweek.  Alles was nu in orde, behalve dat de fokkeval slipte toen er écht kracht op kwam. Op het water fixen bleek kansloos, dus het was einde race voor haar.

Verder hadden Hans en Geert de omstandigheden het beste gezien en ze voeren van start tot finish vooraan. Magic Horse eindigde op twee, 2570 op drie, Atomic op vier, Catch up op vijf, Bont & Blauw op zes, Pegasus (2550) kreeg een DNF (Did Not Finish).

Op zondag verliet het Startschip de steiger om poolshoogte te nemen van de 5 tot 6 Bft op het Zuidlaardermeer. Tussen de schuimkoppen besloot het wedstrijd comité om de derde en vierde start af te gelasten. Het leidde uiteraard tot een golf aan emoties: ongemak bij de zeilers die altijd zelf beslissingen willen nemen en nu een afgelasting opgelegd krijgen; verveling bij de zeilers die willen dat iemand de boot even terug op de trailer tovert en niemand luistert; opluchting bij de zeilers die weten dat de afspraak “Hooguit alleen voor de wind spinnakeren…” onder bepaalde omstandigheden moeilijk stand houdt, waarna ze vervolgens de instructie “hang je maar op, we gaan spuiten!” gewoon blind opvolgen. [Voor degenenen die geen zeil slang machtig zijn, het betekent: “Ga maar in de trapeze staan, we gaan snel varen!”] Maar nadat de Sailhorses met vereende krachten uit het water waren gehaald, konden alle zeilers tevreden een drankje bestellen en van de oliebollen genieten. Stiekum is er ook bewondering voor het verantwoord handelen van het wedstrijdcomité.

Tot er tijdens het uitreiken van de prijzen verwarring ontstaat. De Sailhorse zeilers worden zoals altijd op basis van de uitslagen naar voren geroepen:
– 7 Olle en vader Henk Odijk (14 pts: 5, DNF)
– 6 Annemieke van den Berg en Martijn van Loenen (13 pts: 7, 6)
– 5 Frank de Kwant en Michel Boer (9 pts: 6, 3)
– 4 Luuk en Klariette Veenstra (8 pts: 4, 4)
– 3 Thomas Uilkema en Arthur Kluppel (8 pts: 3, 5)
– 1 Hans Keulen en Geert Kloetstra (3 pts: 2, 1)
Daarna worden Ton Bouchier en Marietta de Rooij (ook 3 pts: 1, 2) naar voren geroepen en gefeliciteerd met hun … 2de plaats 😳

Zowel de plaatsen 3 en 4, als de plaatsen 1 en 2 hebben een gelijk aantal punten. Is er een gedeelde eerste plaats? Of is Hans Keulen toch tweede? Wijkt Zeilvereniging Zuidlaardermeer af van de regels? Thuis gaat de discussie verder over de Oliebollen-app. Daarnaast komt er een gedeelde tweede plaats ter sprake. Maar in DE REGELS VOOR WEDSTRIJDZEILEN 2021-2024 vertaald door het Watersportverbond staat regel A8 GELIJK RESULTAAT IN EEN SERIE. De lokale wedstrijdbepalingen van ZZ wijken hier (uiteraard) niet van af. En in de klassenvoorschriften is hier niets over geregeld, aldus Rolf Deen.

Wat zeggen de regels?
Volgens A8.11 kloppen de plaatsen 3 en 4 voor respectievelijk Thomas Uilkema en Luuk Veenstra. Hun wedstrijdscores geplaatst in volgorde van de beste tot de slechtste zijn: 3,5 voor Thomas en 4,4 voor Luuk. Op de eerste positie is er verschil (3 versus 4) dus wordt het gelijke resultaat in de seriescore (8 punten) beslist ten gunste van de boot met de beste score (de 3  die Thomas heeft gevaren).
Dit geeft echter geen uitsluitsel over de 1ste plaats omdat de wedstrijdscores van Hans en Ton geplaatst in volgorde van de beste tot de slechtste voor beide hetzelfde zijn, nl. 1, 2. Maar volgens A8.22 is de uiteindelijke uitslag 1. Hans Keulen en 2. Ton Bouchier omdat zij worden geplaatst in volgorde van hun scores in de laatste wedstrijd: 1 voor Hans en 2 voor Ton. Dus ook met de uitslagen had het wedstrijd comité het bij het rechte eind.

Voor de sfeer in de knusse kantine maakte het niet uit. Alle Sailhorses hebben hun opgeschreven drankjes na afloop netjes afgerekend. En alle zeilers kregen dezelfde prijs: naast de chocolade letter en banketstaaf kunnen ze weer een fles antivries aan de verzameling toevoegen. Volgend jaar gaan we weer genieten van de hartverwarmende ZZ gastvrijheid.

Marietta, Olle en Ton

Notes wedstrijdregels

1A8.1 Als er een gelijk resultaat is in een seriescore tussen twee of meer boten, moeten de wedstrijdscores van ieder geplaatst worden in volgorde van de beste tot de slechtste en op de eerste positie(s) waar een verschil is moet het gelijke resultaat worden beslist ten gunste van de boot of boten met de beste score(s). Afgetrokken scores mogen niet worden gebruikt.

2A8.2 Als er een gelijk resultaat blijft tussen twee of meer boten moeten zij worden geplaatst in volgorde van hun scores in de laatste wedstrijd. Alle overblijvende gelijke resultaten moeten worden beslist door gebruikmaking van de scores van de boten met gelijk resultaat in de één na laatste wedstrijd enzovoort, tot alle gelijke resultaten zijn beslist. Deze scores moeten worden gebruikt zelfs als enige van hen afgetrokken scores zijn.

Note websitebeheer

Excuses voor de late plaatsing van dit nieuwsitem. De mail was in mijn overvolle mailbox tussen wal en schip terecht gekomen.
Menno Kuiper (functioneel beheerder)

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…