11 september 2023

Nederlandse Kampioenschappen Windsurfer op het Paterswoldsemeer

Bij nieuwe ontwikkelingen in de watersport waren leden van VWDTP er altijd vroeg bij. En zo kon het gebeuren dat in nota bene 1975 de Nederlandse Kampioenschappen Windsurfer op het Paterswoldsemeer werden gehouden.

Sindsdien is er in de windsurfsport veel gebeurd. Begin jaren 80 werd het een hype en moest iedereen een plank op het dak van zijn auto hebben. Stephan van den Berg werd de eerste Olympische kampioen windsurfen in 1984 en daarmee ook de eerste Nederlandse zeiler die een gouden medaille haalde sinds 1936.
Begin jaren 90 was de hype echter alweer voorbij: de sport werd te specialistisch en te duur. En op het Paterswoldsemeer stond gemiddeld te weinig wind om nog interessant te zijn voor de toppers. Die trokken naar de kust en het IJsselmeer. Het Windsurfen stierf langzaam maar zeker uit bij de club.

Veel belangstelling voor de Windsurfer LT

Echter, in 2017 veranderde die situatie. Peter van Heuveln en Ingrid Klaassen besloten de Oude Deuren Race te organiseren, om de jongens en meisjes van toen opnieuw op de plank te krijgen. Sindsdien organiseerden ze ieder jaar zo’n happening, met veel gezelligheid, surfmuziek en korte wedstrijdjes op de Olympische driehoeksbaan.

Daarom, en ook mede door de komst van de Windsurfer LT (een nieuwe eenheidsklasse) en door de Corona-periode (sporten/recreëren in je eigen omgeving), is het longboard windsurfen op het Paterswoldsemeer weer in opkomst. De Windsurfer LT heeft al diverse landelijke wedstrijden op ons meer gevaren.

Door recente Olympische kampioenen, Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe, hebben jongeren ondertussen ook het windsurfen ontdekt. En het spectaculaire Windsurf Foiling (ja, de ontwikkelingen blijven doorgaan 😬) zal daaraan ook hebben bijgedragen. Bij Windsurf Foiling worden de snelheden die in het Polygoon journaal filmpje worden genoemd, echt met gemak bereikt. Het “klassieke” Windsurfen vormt de perfecte basis voor beoefening van deze sport.

Windsurf Foiling

Na 5x de Oude Deuren Race te hebben georganiseerd vond Peter het wel mooi geweest. Hij wil zelf wel weer eens op de plank staan en is hopelijk dit jaar als deelnemer aanwezig. Hans Jurgen Klaassen neemt het organisatorische stokje over en grote zus Ingrid blijft gelukkig meehelpen.

Dit jaar wordt de “oude rondbodem” (divisie 2A) als aparte klasse geïntroduceerd. De naam van het evenement is daarom gewijzigd van “Oude Deuren Race” naar “Oude Planken Dag”. Op zaterdag 16 september verwachten we zeker zo’n 30 oude windsurfplanken aan de start.
Sluit je aan of kom kijken!!! Het wordt een gezellige happening, met Beach Boys en Jan en Dean op de achtergrond.

Meer informatie over de “Oude Planken Dag” vindt je hier.

Menno Kuiper

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…