Zwaarbootcursus

Zwaardbootcursus 2024

Hieronder staat de beschrijving van de zwaardboot zeilcursus voor volwassenen. Op 27 januari 2024 om 10:00 uur begint de inschrijving via onderstaand inschrijfformulier.

Eind februari wordt bekend gemaakt wie in welke cursus geplaatst is.

 

(Eerdere verzoeken voor inschrijving en andere manieren van inschrijving worden niet in behandeling genomen.)

Introductie

De Laser is een kleine 1 persoonsboot die uitermate geschikt is voor de opleiding tot CWO eenmanszwaardboot. De Laser is eenvoudig zelf op te tuigen en wordt binnen de club ook veel gebruikt tijdens wedstrijden.
De zeilcursus zwaardboot wordt dit jaar op beginners (CWO-1) en ervaren niveau (CWO-2) gegeven. Tijdens de zwaardbootcursus ga je met een kleine groep Laserzeilers en met een of twee instructeurs het water op. Omdat je met deze boot nog wel eens omslaat of in het water kan vallen, maak je gebruik van een wetsuit en zwemvest. De boot is eenvoudig zelf weer overeind te zetten en wordt na het zeilen weer op de wal gestald.

De instructeurs

Het overbrengen van hun eigen enthousiasme voor de zeilsport. Dat noemen instructeurs vaak als reden om zeilinstructeur te worden. De instructeurs zijn vrijwilligers en hebben zelf trainingen gevolgd in het geven van zeilles, waardoor ze CWO gecertificeerd zijn. Een instructeur geeft les aan maximaal 6 cursisten. Dit doet hij of zij vanuit een snelle motorboot. Instructie en begeleiding op afstand dus.

Alleen zeilervaring opdoen, of opgaan voor een officieel zeildiploma?

De cursus staat open voor iedereen en tijdens de zeillessen kun je zeilervaring opdoen of je kennis op zeilgebied vergroten en opgaan voor een CWO zeildiploma. Of je een diploma wilt gaan halen, bepaal je zelf, maar je moet wel aan de minimum eisen voldoen.
De cursus bestaat uit 12 praktijklessen, theorielessen en een examen. Wij laten je gedurende de cursus ook kennismaken met wedstrijdzeilen. De les vindt plaats in de avonduren. De praktijklessen beginnen om 18.15 uur en duren doorgaans tot ongeveer 21.00 uur of zolang als de stemming en de weersomstandigheden het toelaten. De lessen voor beginners (CWO-1) zijn op vrijdagavond en voor ervaren zeilers (CWO-2) op donderdagavond. Bij het inschrijven kan je aangeven welk zeilniveau je hebt. Wees realistisch met het aangeven van je huidige zeilniveau, de lessen zijn het meest zinvol als de zeilniveau’s van de cursisten in een groep vergelijkbaar zijn. Als je twijfelt of vragen hebt, neem dan contact op met de Commissie voor Volwassenen zeilen. volwassenenzeilen@vwdtp.nl

 

De zeilcursus wordt voorlopig nog verzorgd op 2 niveau’s:

  • in de beginnersopleiding word je opgeleid tot het niveau basis (CWO-1),
  • een opleiding voor ervaren zeilers (CWO-2). Deze wordt afgesloten met een praktijkexamen (afgenomen voor de zomerstop).

De boten

Een eigen boot hebben is voor deze cursus geen vereiste, we hebben boten beschikbaar voor de cursus. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je dit op het inschrijfformulier aangeven. Heb je wel zelf een Laser of een Splash, dan betaal je uiteraard alleen voor de cursus zelf. Een wetsuit dien je zelf aan te schaffen.

Wie doen er mee?

De groep van cursisten is zeer divers. Er doen ongeveer evenveel vrouwen als mannen mee, van verschillende leeftijden.

Veiligheid

Veiligheid staat vanzelfsprekend voorop. Voor alle cursisten zijn zwemvesten beschikbaar en tijdens de lessen is het dragen verplicht.

Frieslanddag

Ook dit seizoen organiseren we voor de cursisten een zeildag in Polyvalken in Friesland, samen met de cursisten uit de kielbootcursus. Hier kan je, onder begeleiding van een instructeur, in de praktijk brengen wat er tijdens de cursus geleerd is. Er wordt dan een echte tocht gevaren met alles wat erbij hoort zoals (water)kaartlezen en het passeren van bruggen of sluizen.

Frieslanddag 2024

Kosten

De kosten van de volledige zwaardbootcursus in 2024 zijn € 345,00. Deze prijs is inclusief boothuur. Bij gebruik van een eigen boot is er een reductie van € 175,00. Lidmaatschap van de club is daarnaast een vereiste. De tarieven staan vermeld op de webpagina zeilvereniging/lidmaatschap en zijn afhankelijk van je leeftijd en persoonlijke situatie.
De cursus omvat:

  • 12 lessen (18.30 – 21.00 uur) op donderdag en vrijdag,
  • CWO-vorderingsstaat en een CWO watersportpaspoort,
  • “Het (kleine) Zeilboek” (indien je dit nog niet eerder hebt ontvangen. NB een nieuwe druk verschilt meestal marginaal met een oudere versie),
  • Het boek “Laserzeilen”,
  • Theorielessen en CWO theorie-examens voor de verschillende niveau’s
  • Afsluitend CWO praktijk-examen voor de ervaren cursisten.

Mochten er lessen uitvallen als gevolg van de weersomstandigheden, dan wordt er zo mogelijk een alternatief programma aangeboden; er volgt in beginsel geen restitutie van cursusgeld.

Plaatsing

Aanmelding houdt niet automatisch in dat je geplaatst bent. Dit hangt af van het aantal instructeurs en boten, dat we tot onze beschikking hebben. Geplaatste en niet geplaatste cursisten ontvangen hiervan eind februari bericht. Plaatsing geschiedt op basis van volgorde van inschrijving en is onafhankelijk van het lidmaatschap van de vereniging, of eerdere deelname.

Schema

Jaaroverzicht Zeilen voor Volwassenen 2024

Inschrijven

De inschrijving voor 2024 is inmiddels gesloten. Wilt u meer informatie over deze cursus stuur dan een mail naar volwassenenzeilen@vwdtp.nl