Kielbootcursus 2024

Hieronder staat de beschrijving van de kielboot zeilcursus voor volwassenen. Op 3 februari 2024 om 10:00 uur begint de inschrijving via onderstaand inschrijfformulier.

Eind februari wordt de bootindeling bekend gemaakt. 

(Eerdere verzoeken voor inschrijving en andere manieren van inschrijving worden niet in behandeling genomen.)

Introductie

De cursisten kennen elkaar vooraf meestal niet. Maar dat verandert tijdens de eerste les. Want een boot vaar je samen. Zodra de eerste beginselen een beetje bekend zijn, neemt een van de cursisten het roer over. En daarmee ook de grootschoot, de lijn waarmee je het grootzeil bedient. Want die twee horen bij elkaar zoals een stuur en gaspedaal van een auto. En er hoort meer bij juist dat plekje in de boot. “De stuurman of -vrouw heeft de leiding”, legt de instructeur uit. “Als die zegt dat we over de andere boeg gaan varen, doen we dat.”

De instructeurs

Het overbrengen van hun eigen enthousiasme voor de zeilsport. Dat noemen instructeurs vaak als reden om zeilinstructeur te worden. De instructeurs zijn vrijwilligers en hebben zelf trainingen gevolgd in het geven van zeilles, waardoor ze CWO gecertificeerd zijn. “De eerste keer ga ik altijd zo snel mogelijk het meer op”, zegt een instructeur terwijl hij de zeilen hijst en zijn drie cursisten aan boord helpt. “Later leren ze wel waarvoor al die lijnen dienen” (een zeilboot heeft geen ‘touwen,’ maar ‘lijnen’).

Alleen zeilervaring opdoen, of opgaan voor een officieel zeildiploma?

De cursus staat open voor iedereen en tijdens de zeillessen kun je zeilervaring opdoen of je kennis op zeilgebied vergroten en opgaan voor een CWO zeildiploma. Of je een diploma wilt gaan halen, bepaal je zelf, maar je moet wel aan de minimum eisen voldoen.
De cursus bestaat uit 12 praktijklessen, theorielessen en een examen. Wij laten je gedurende de cursus ook kennismaken met wedstrijdzeilen. De les vindt plaats in de avonduren. De praktijklessen beginnen om 18.15 uur en duren doorgaans tot ongeveer 21.00 uur of zolang als de stemming in de boot en de weersomstandigheden het toelaten. De lessen zijn op donderdag- of vrijdagavond. Bij het inschrijven kan je aangeven op welke avond je wilt zeilen en welk zeilniveau je hebt. Wees realistisch met het aangeven van je huidige zeilniveau, de lessen zijn het meest zinvol als de zeilniveau’s van de cursisten in een boot vergelijkbaar zijn. Als je twijfelt of vragen hebt, neem dan contact op met de Commissie voor Volwassenen zeilen. volwassenenzeilen@vwdtp.nl

 

De zeilcursus wordt verzorgd op 3 niveaus:

  • in de beginnersopleiding word je opgeleid tot het niveau basis (CWO-1),
  • een opleiding voor ervaren zeilers (CWO-2). Deze wordt afgesloten met een praktijkexamen.
  • ben je in bezit van een praktijkdiploma ervaren zeiler (CWO-2) of kun je op dat niveau zeilen, dan kan je meedoen aan de gevorderdenopleiding (CWO-3), die je voorbereidt op het bijbehorende examen.

De boten

De lesboten zijn Polyvalken, ruime open boten waarin duidelijk te zien is wat er precies gebeurt en hoe alles werkt. De Polyvalk is een zeilboot van polyester met een vaste kiel. Het is een veilige, stabiele boot. Er wordt lesgegeven in groepjes van 3 cursisten per boot onder begeleiding van een ervaren zeilinstructeur. Iedere lesavond zijn er ongeveer 12 boten in de vaart.

Wie doen er mee?

De groep van ongeveer 75 cursisten is zeer divers. Er doen ongeveer evenveel vrouwen als mannen mee. Bij het inschrijven kunnen ook voorkeuren worden opgegeven t.a.v. medecursisten of instructeur.

Veiligheid

Veiligheid staat vanzelfsprekend voorop. Voor alle cursisten zijn zwemvesten beschikbaar en tijdens de lessen is het dragen verplicht.

Frieslanddag

Ook dit seizoen organiseren we voor de cursisten een zeildag in Polyvalken in Friesland. Hier kan je, onder begeleiding van een instructeur, in de praktijk brengen wat er tijdens de cursus geleerd is. Er wordt dan een echte tocht gevaren met alles wat erbij hoort zoals (water)kaartlezen en het passeren van bruggen of sluizen. Via onderstaande link kun je je inschrijven voor de Frieslanddag.

Frieslanddag 2024

Kosten

De kosten van de volledige kielbootcursus in 2024 zijn € 255,00. Deze prijs is inclusief de boothuur. Lidmaatschap van de club is daarnaast een vereiste. De tarieven staan vermeld op de webpagina zeilvereniging/lidmaatschap en zijn afhankelijk van je leeftijd en persoonlijke situatie.
De cursus omvat:

  • 12 lessen (18.30 – 21.00 uur) op donderdag en vrijdag,
  • CWO-vorderingsstaat en een CWO watersportpaspoort,
  • “Het (kleine) Zeilboek” (indien je dit nog niet eerder hebt ontvangen. NB een nieuwe druk verschilt meestal marginaal met een oudere versie),
  • Cursusmateriaal (de zgn. highlights, dit zijn instructies per avond),
  • Theorielessen en CWO theorie-examens voor de verschillende niveau’s
  • Buitenboordmotortraining voor ervaren zeilers,
  • Afsluitend CWO praktijk-examen voor ervaren (CWO-2) en gevorderde cursisten (CWO-3).

Mochten er lessen uitvallen als gevolg van de weersomstandigheden, dan wordt er zo mogelijk een alternatief programma aangeboden; er volgt in beginsel geen restitutie van cursusgeld.

Plaatsing

Aanmelding houdt niet automatisch in dat je geplaatst bent. Dit hangt af van het aantal instructeurs en boten, dat we tot onze beschikking hebben. Geplaatste en niet geplaatste cursisten ontvangen hiervan eind februari bericht. Plaatsing geschiedt op basis van volgorde van inschrijving en voor het niveau beschikbare plaatsen, onafhankelijk van het lidmaatschap van de vereniging of eerdere deelname. Verzoeken tot eerdere inschrijving of inschrijving buiten het reguliere formulier om, worden niet gehonoreerd.

Bootindeling

De bootindeling vindt plaats op basis van je zeilervaring en ambitie voor dit cursusjaar. Eind februari wordt de bootindeling bekend gemaakt. Je kunt bij inschrijving ook je voorkeur aangeven voor medecursisten en/of instructeur. Wij houden daar zoveel mogelijk rekening mee.

Schema

Jaaroverzicht Zeilen voor Volwassenen 2024

Inschrijven

De inschrijving voor 2024 is inmiddels gesloten. Wilt u meer informatie over deze cursus stuur dan een mail naar volwassenenzeilen@vwdtp.nl