IJssurfer Paterswoldsemeer

18 februari 2021

IJssurfen tijdens het Valentijnsweekend

Valentijns-zondagmiddag, nagenietend van een schaatstochtje op het Paterswoldsemeer zit ik op de steiger van Vereniging Watersport de Twee Provinciën terwijl er een paar ijssurfers heen weer schieten over het meer. Wanneer ze terugkomen richting het clubhuis zie ik kans om één van die mannen te ondervragen over deze vorm van watersport.

Ik stel wat vragen aan Arthur Kluppel, die een fanatiek wedstrijdzeiler blijkt te zijn bij deze vereniging en al heel wat watermetertjes heeft gemaakt op dit meer. “Begin februari kreeg ik de kans om een ijssurfer over te nemen van een clubgenoot en dat was een goede beslissing blijkt nu”. Met een grote glimlach kijkt ie uit over het meer en zegt dat dit echt genieten is. “Niet alleen voor mij, maar kijk eens om je heen, alleen maar lachende en vrolijke mensen, wat een paar mooie dagen waren dit, hier was iedereen wel ff aan toe. Nu de voorjaarsvakantie onmogelijk was, is dit natuurlijk een prachtige alternatief. Hier en daar een Koek- en Zopie tent en een heerlijk muziekje erbij, het is inderdaad wel heel erg gezellig op het meer. Sterker nog, het is drukker dan op een mooie zomerse dag.

Op mijn vraag of hij dit al lang doet is het antwoord: “Dit is mijn derde dag in deze eeuw, maar heel vroeger heb ik samen met mijn broer en een vriendje ook zo’n ding gemaakt; twee friese doorlopers, wat afvalhout, een zeiltje er opgeknoopt en knallen over het Leekstermeer en nu, zo’n jaar of 35 verder, zijn we hier geweldig bezig met nog een paar surfmaatjes”. Zonder een vraag te stellen gaat hij verder: “Afgelopen donderdag het ijs gecheckt nadat in verschillende media was gewaarschuwd voor te dun en onbetrouwbaar ijs en geconcludeerd dat het met nog een nachtje lekker vriesweer veilig was om met de ijssurfers over het meer te racen. De schaatsers hadden inmiddels al een mooi baantje langs de oevers van het meer gemaakt, dat gaf ons de ruimte om het midden van het meer te gebruiken. We hebben een mooi stukje ijs gevonden tussen en iets voorbij de eilandjes. Daar komen verder geen schaatsers of wandelaars, dus daar kunnen we mooi heen en weer, zitten we niemand in de weg”.

Je gooit er een kwartje in hij praat voor een geeltje… Ik hoef geen vraag te stellen.

“De kick van het ijssurfen? De snelheid, de acceleratie, we gaan vier keer zo hard als op het water, man, dit is zo gaaf! Enige minpuntje is misschien de toestand van het ijs; nogal bobbelig omdat het water is bevroren met een laagje sneeuw er op en er tegelijkertijd nogal wat wind stond. Maar je hoort mij niet klagen.”

https://www.youtube.com/watch?v=SHXYZWuFn6g&feature=emb_logo Frozen, gefilmd en gemonteerd door Tiberiu Dosescu

Ondertussen halen we even een kop koffie bij de Koek- en Zopie en ik vraag hem of er veel verschil zit tussen ijs- en windsurfen. “Op een ijssurfer sta je stabieler, dus qua evenwicht zou het niet moeilijker moeten zijn, maar je ziet de windvlagen niet aankomen over het ijs. Dat maakt het ietsje lastiger. Voor de rest blijft het spelletje eigenlijk hetzelfde. Grootste voordeel is dat je droog blijft mocht je vallen. Nadeel is dat ijs iets harder is dan water, vandaar m’n helm”.

De zon zakt achter de vuurtoren en op het meer wordt het al wat minder druk. Arthur bergt z’n surfspullen op en kijkt naar de lucht. “Nou, dit was de winter van 2021, ik zie je over een week ofzo weer op het water?” Tja, hoe jammer ook, de dooi komt er aan en het ijs is inmiddels al aan het smelten. De gewone bootjes en planken kunnen weer uit de winterstallingen en we maken ons op voor hopelijk een wat minder abnormaal seizoen dan 2020.

Carlijn Ubbens

Foto: Simon van der Sluijs

Misschien zijn de volgende berichten ook interessant…

Friesland dag 2024

Friesland dag 2024

De "Friesland dag" vind dit jaar op zaterdag 7 september plaats. Het is een dag voor de cursisten van het volwassenen...

Lees meer