WK Laser Masters 2019 Port Zélande

Van 6 tot en met 14 september werden op het Grevelingenmeer de Wereldkampioenschappen voor Laser Masters gevaren. Tot de Masters behoren alle zeilers van 35 jaar en ouder.

In totaal waren er 160 standaards en een kleine 150 radials  uit 27 verschillende landen, ook van ver, zoals Australië, Nieuw Zeeland, Argentinië, Canada, VS en Rusland. Van onze vereniging waren Martien, Kim en Harry (allen grand master), en Rob (great grand master) als radiaalzeilers naar Zeeland afgereisd. Op dit toch bijzondere evenement hebben we weer laten zien dat we goed mee kunnen doen. Na de eerste 6 races stond Kim bovenaan de ranglijst en was verwikkeld in een spannende strijd met Gilles Coadou uit Frankrijk. Na de rustdag werd deze strijd helaas in het voordeel van de Fransman beslecht waarbij Kim 2e werd in de groep van 65 Grand Masters. Super gevaren! Martien is als vierde vrouw geëindigd en was daar erg blij mee. In de laatste race eindigde zij als vierde van alle 65 mannen en vrouwen. Verder hebben helaas door een heersend virusje een aantal zeilers, waaronder Harry, niet alle races kunnen varen. Bij de Great Grand Masters is Rob als 9e geëindigd met afwisselend goede (twee keer twee) en minder goede races. Maar wel (weer) top 10!

Wat dit evenement zo bijzonder maakt is dat je zeilt met en tegen oud deelnemers aan het Olympische spelen en oud wereldkampioenen. Naast ons bij het optuigen hebben we een Johan van Rossem ontmoet, was als 18 jarige naar Canada vertrokken en zeilde nu mee bij de ‘legendes’ als 77 jarige. Had vroeger gezeild op het Paterswoldsemeer en kende de firma Helder.

Het begon allemaal op een vrijdag met het meten  van boten, masten en zeilen. Meer dan stickers plakken op boot en onderdelen was het deze keer niet. Martien, Harry en Rob zijn daarna vanwege de grote drukte direct verhuisd naar een kleinere hellingbaan, dichtbij appartement en camping. Alleen Kim is gebleven bij de officiële hellingbaan. Meer noodzakelijke adrenaline? 

Zaterdag werd een oefenrace gevaren om het meer te verkennen. De wedstrijd baan bleek wel op drie kwartier zeilen van de haven te liggen. Lange dagen konden we straks wel verwachten. Het water was redelijk vlak, niet te vergelijken gelukkig met de hoge golven bij het afgelopen ONK in Hoorn en het EK bij Roses in Spanje.  We komen tenslotte van Paterswolde.

Het was een lange,intensieve week, 6 dagen zeilen met op de woensdag een rustdag. Elke dag twee wedstrijden met doorstart. Koekjes en drinken mee. Alle windsterktes hebben we gehad, van Beaufort 1 tot en met 5, wat een (h)eerlijke competitie mogelijk maakte. Op een dag gingen we om kwart voor tien het water op en kwamen pas na vieren weer aan wal. Door windgebrek werd op de laatste dag de twaalfde race bij de radials niet gevaren. We waren toen ook wel moe genoeg. Het evenement was verder zeer goed georganiseerd, met een gezamenlijk buffet en een mooie afsluiting. En veel gezelligheid met de vaak jaarlijks terugkerende Laser Master zeilers.

YouTube filmpje over het Laser Master zeilen

terug naar overzicht