VWDTP leden schaatsen op Weissensee

Afgelopen week hebben we weer kunnen genieten op het Paterswoldse meer van een paar heerlijke schaatsdagen. Nu de dooi invalt kijken we weer uit naar de start van het nieuwe zeilseizoen. Toch op de valreep nog een kort schaatsavontuur.

Begin februari zijn VWDTP leden Addy en Pieter Lubbert, Luuk Feenstra en ondergetekende naar de Weissensee geweest voor de alternatieve Elfstedentocht. In januari hebben wij  met enkele schaatsvrienden (samen Haren4air) een leuk benefietfeetstje gehouden op VWDTP voor skate4air. Skate4air zet zich in voor onderzoek naar taaislijm ziekte.

Terwijl wij onderweg waren naar de Weissensee hoorden dat de tocht een dag werd vervroegd. Niet vrijdag maar donderdag zou hij al plaatsvinden. Op vrijdag zou er veel sneeuw vallen en zou de route niet begaanbaar zijn. Verder werd de start ivm dooi vervroegd naar 6 uur ‘s ochtends. Consternatie alom, geen ideale voorbereiding, maar desondanks gingen wij vol goede moed van start…

In de vroege ochtend schaatsten wij met meer dan 1000 man, waaronder 150 Skate4Air schaatsers naar de start en in het pikkedonker werden de eerste kilometers afgelegd.  De eerste uren gingen werkelijk fantastisch! Ondanks dat het al aan het dooien was, was het ijs van goede kwaliteit en de kilometers werden snel afgelegd. Met het vorderen van de dag werden de omstandigheden echter zwaarder en zwaarder. Een flinke wind samen met regen en dooi maakte het loodzwaar. Om de haverklap werd er gevallen maar als groep namen we elkaar op sleeptouw. In de Skate4Air verzorgingstent kon je op veel steun rekenen op de momenten dat je er helemaal doorheen zat. De zware omstandigheden maakten de tocht een afvaltocht. Door de vele valpartijen moeten Pieter en Addy helaas staken na 130 en 160km. Met nog 30 km te gaan maakte Luuk een flinke smak en eindigde het avontuur bij de EHBO post (gelukkig niet al te ernstig). Ikzelf bereikte na meer dan 10 uur schaatsen kletsnat en uitgeput maar erg voldaan de eindstreep.

Pffff. We zijn er.

Het unieke aan de skate4air schaatsgroep is dat er ook een aantal schaatsers meedoen die de ziekte zelf hebben. Zij vertellen over wat taai slijm ziekte doet met hun leven. Meeschaatsen op de Weissensee is voor hen een topprestatie. Het is dan ook belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar deze ziekte en hopelijk leidt dit tot nieuwe behandelmogelijkheden. Wij willen dan ook graag iedereen danken die hier een bijdrage aan heeft geleverd.

Tot slot een link naar een prachtig filmpje dat een mooie sfeerimpressie geeft van de Weissensee Alternatieve Elfstedentocht Skate4air 2018:

terug naar overzicht