Matchracing

Je hebt er vast wel eens van gehoord, Eredivisiezeilen of Matchracing. Dit is het moment om het eens te proberen. Op 15 juli wordt door het Eredivisie team VWDTP en Team DutchWave een dag vol nieuwe indrukken georganiseerd. Op deze dag zal er wal & water training gegeven worden met daarop volgend wedstrijdzeilen in een competitie format! Nog niet overtuigd om mee te doen? Lees dan onderstaande informatie om een kleine indruk te krijgen!

Sinds 2015 doet VWDTP al mee met deze toonaangevende competitie en we strijden in 5 evenementen verspreid door het land on het landskampioenschap en dit jaar gaan we zelfs de Sailing Champions League varen in St. Petersburg.

Op 15 juli willen je graag laten kennismaken met deze tak van de zeilsport. In een aantal korte races van maximaal 20 minuten en 5 of 6 identieke boten willen we de dynamiek en het close-racing laten zien. We varen met jury op het water, dus als je het ergens niet mee eens bent, laat je een protestvlag zien en de jury reageert direct. Dit maakt het zeilen wat we gewend zijn, wel even wat anders. Zit je normaal in je eentje of met hoogstens twee man in de boot, in de Eredivisie vaar je met 4 man op een kielboot. Dat vereist dus wel het nodige teamwork. En omdat de races zo kort zijn, wordt elk foutje keihard afgestraft. In een wedstrijd van anderhalf uur kan je je nog wel eens terugvechten.

In samenwerking met Team Dutch Wave zal aandacht gegeven worden aan match- en teamracen. Matchracen is een van de meest spectaculaire disciplines in de zeilsport. Een tegen een nemen teams onder toeziend oog van een umpire boot het tegen elkaar op. Vanaf 4 minuten voor de start gaan de boten het tactische duel met elkaar aan om de beste startpositie te verkrijgen. Na 2 rondjes stuurboord om de boeien is de eerste boot die door de finish zeilt de winnaar. Tactisch hoef je dus alleen rekening te houden met je tegenstander, hoe snel je bent maakt niet uit, als je maar sneller bent dan je tegenstander.

In september 2016 zijn Jelmer van Beek en Niek de Boer Team Dutch Wave begonnen.

Matchrace wedstrijden worden over de hele wereld gehouden. Ter plekke krijg je van de organisatie een boot te leen wat er dus voor zorgt dat je op heel erg veel verschillende boten zeilt en geen eigen boot nodig hebt. Soms zijn de boten snel en spectaculair, soms traag en sloom maar het doel blijft altijd hetzelfde: voor de tegenstander eindigen.

Wij dagen iedereen uit om ook een keer te gaan matchracen. Het is heel erg leerzaam voor je tactische vaardigheden en kennis van de regels.

15 juli is een ideaal moment om kennis te maken met een vorm van het ‘’moderne’’ wedstrijdzeilen. De trainingen en de wedstrijden worden gevaren in een valk van de vereniging. Begeleiding wordt gegeven door leden van het Eredivisieteam en van Team Dutch Wave. Een uitgelezen kans om het ook op te nemen tegen zeilers uit andere klassen!

Kosten:

Hele dag: clinic + wedstrijden + boothuur + lunch = €15,-

Middag met lunch : Wedstrijden + boothuur + lunch = €10,-

Middag na de lunch (: Wedstrijden + boothuur = €5,-

Dit alles per persoon, waarbij uitgegaan wordt van minimaal 3 personen per boot

Opgave kan door te mailen naar thomas.slijkhuis@gmail.com. Geef hierbij aan of je de volledige dag mee doet of dat je na de lunch instroomt.

(Betaling kan cash op de dag zelf)

terug naar overzicht