Matchrace-en Eredivisieclinic 15 juli

In plaats van de zondagochtendcompetitie eens een keer iets heel anders. Normaal gesproken start er op de zondag een groot aantal 1- en 2-mansboten, die dan na anderhalf uur en twee keer het meer rond te zijn geweest, finishen,  afmeren en aftuigen. De bemanningen komen dan zo tegen een uurtje of één vanuit het Vooronder op het terras van een welverdiend natje en droogje genieten, wisselen sterke verhalen uit en gaan daarna de rest van de zondag invullen. Zo niet op 15 juli. Team Dutchwave en het Eredivisieteam hadden het plan opgevat om hun tak van zeilsport eens in de schijnwerpers te zetten.

Vanaf half tien ‘s ochtends hebben in 6 Valken de 17 deelnemers aan den lijve ondervonden hoe het is om met een team van meer dan twee personen te varen, communiceren en te manoeuvreren. Vooral de doorgewinterde stuurmannen waren aangenaam verrast dat iemand anders de grootschoot bediende en dat ze zelf alleen maar hoefden te sturen. Ook voor de bemanning was het even wennen, opeens werd er ook van de fokkenist het nodige verlangd op het gebied van tactische informatie. Dat was even nieuw voor de meesten!

Wat ook nieuw was, was het racen op een korte baan. Zes identieke Valken, drie mensen aan boord, races niet langer dan 15 minuten, een startprocedure van maar 3 minuten, een heel kort kruisrakje, een klein stukkie downwind, door een gate, dan een wel heel kort kruisrakje en een iets langere downwind naar de finish. Met jury op het water kan en mag je direct protesteren en je tegenstander moet dan direct de toegekende penalty draaien. Ook een nieuw begrip voor de meesten. Zo snel mogelijk na de laatste finisher de volgende race beginnen. Dat is het format van Eredivisie zeilen.

Na drie van deze fleetraces werd er ge-match-raced om de uitslag definitief te maken. “Eén tegen één, simpeler kan het niet”, volgens Dutchwave oprichter Jelmer van Beek. De startprocedure bij deze vorm is even wat anders dan we gewend zijn. Het komt er vooral op aan om in de vier minuten die je hebt tot aan de start, je tegenstander te dwingen tot een fout. Bijna dezelfde baan als in het eredivisie-geweld, maar hier ronden we de bovenboei stuurboord. Een extra stukje regelkennis komt hier van pas. Het eventuele gebrek hieraan werd direct gecompenseerd door de jury op het water. We hebben een uitslag en op het podium zijn de eerste drie plekken op een F1-achtige manier gevierd. De flessen met bubbels waren leeg, maar niemand heeft een slok gehad.

Ik denk trouwens dat de uitslag van dit evenement minder belangrijk is dan het plezier dat de deelnemers en organisatoren hebben beleefd aan deze dag. Ik heb uitsluitend blije mensen uit boten zien stappen om vijf uur. Voor iedereen was het bijzonder leerzaam. We gaan dit sowieso vaker doen, misschien nog een keer in het najaar, maar zeer zeker volgend seizoen.

Een extra woord van dank aan het personeel van het Vooronder voor de uitstekende lunch, aan Rob als wedstrijdleider en aan Geert als jury!

Team Dutchwave en VWDTP Eredivisieteam.

terug naar overzicht