Valkencursus

De cursisten kennen elkaar vooraf meestal niet. Maar dat verandert tijdens de eerste les. Want een boot vaar je samen. Zodra de eerste beginselen een beetje bekend zijn, neemt een van de cursisten het roer over. En daarmee ook de grootschoot, het touw waarmee je het grootzeil bedient. Want die twee horen bij elkaar zoals een stuur en gaspedaal van een auto. En er hoort meer bij juist dat plekje in de boot. “De stuurman of -vrouw heeft de leiding”, legt de instructeur uit. “Als die zegt dat we over de andere boeg gaan varen, doen we dat.”

De instructeurs

Het overbrengen van hun eigen enthousiasme. Dat noemen instructeurs vaak als reden om zeilinstructeur te worden. De instructeurs zijn vrijwilligers en hebben zelf trainingen gevolgd in het geven van zeilles, waardoor ze gecertificeerd zijn. De lesboten zijn Valken, ruime open boten waarin duidelijk te zien is wat er precies gebeurt en hoe alles werkt. “De eerste keer ga ik altijd zo snel mogelijk het meer op”, zegt een instructeur terwijl hij de zeilen hijst en zijn drie cursisten aan boord helpt. “Later leren ze wel waarvoor al die touwtjes dienen” (overigens heeft een zeilboot geen ‘touwtjes,’ maar ‘lijnen’).

Alleen zeilervaring opdoen, of opgaan voor een officieel zeildiploma?
De cursus staat open voor iedereen en er zijn twee basismogelijkheden voor de zeillessen:
• Je wilt wat zeilervaring opdoen en vooral heerlijk van (zomer)avonden op het water genieten, of
• Je wilt de zeillessen gebruiken om een CWO-diploma te behalen.

De cursus bestaat uit 12 praktijklessen, theorielessen en een examen. Dit wordt allemaal in de avonduren aangeboden. De praktijklessen beginnen om 18.30 uur en duren doorgaans tot ongeveer 21.00 uur, of zolang als de stemming in de boot en de weersomstandigheden het toelaten. De lessen zijn op donderdag- of op vrijdagavond. Bij het inschrijven kan je aangeven op welke avond je wilt zeilen en welk niveau je hebt.

De zeilcursus wordt verzorgd op 3 zeilniveaus:
• de beginnersopleiding bereidt voor op het CWO-I examen,
• een gevorderdenopleiding die je voorbereidt op het CWO-II examen.
• ben je in bezit van CWO-II, dan kan je meedoen aan de gevorderdenopleiding die je voorbereidt op het CWO-III examen.

De boten

Er wordt gevaren in een Valk. Dit is een open zeilboot met vaste kiel. Het is een veilige, stabiele boot. Er wordt lesgegeven in groepjes van 3 cursisten per boot onder begeleiding van een ervaren zeilinstructeur. Iedere lesavond zijn er ruwweg 12 boten in de vaart.

Frieslanddag

Ook dit seizoen organiseren we voor de cursisten een zeildag in Friesland. Hier kan je in de praktijk brengen wat er tijdens de cursus geleerd is. Er wordt dan een echte tocht gevaren met alles wat erbij hoort zoals (water)kaartlezen en het passeren van bruggen, of sluizen.

Wie doen er mee?

De groep van ± 90 cursisten is zeer divers. Er doen ongeveer evenveel vrouwen als mannen mee. Bij het inschrijven kunnen voorkeuren worden opgegeven t.a.v medecursisten of instructeur.

Veiligheid staat vanzelfsprekend voorop. Voor alle cursisten zijn zwemvesten beschikbaar en het dragen ervan is verplicht.

Kosten

De kosten van de 2017-cursus zijn: € 230,- pp. Lidmaatschap van de club is daarnaast een vereiste.

Dit omvat:
• 12 lessen (18.30 – 21.00 uur)
• CWO-vorderingsstaat, CWO theorie-examen
• ‘Het (kleine) zeilboek’ (indien je dit nog niet eerder hebt onvangen)
• Cursusmateriaal (de zgn. highlights, dit zijn instructies per avond),
• Theorielessen
• Buitenboordmotortraining (CWO-II)
• Afsluitend CWO praktijk-examen ( CWO-II en -III)
• CWO-diploma (indien aan alle exameneisen is voldaan).

Totale kosten 230,- (plus lidmaatschap vereniging).

Mochten er lessen uitvallen als gevolg van de weersomstandigheden, dan wordt er zo mogelijk een alternatief programma aangeboden; er volgt in beginsel geen restitutie van cursusgeld.

Plaatsing

Aanmelding houdt niet automatisch in dat je geplaatst bent. Dit hangt af van het aantal instructeurs/boten, dat we tot onze beschikking hebben. Geplaatste en niet geplaatste cursisten ontvangen hiervan bericht rond half april. Plaatsing geschiedt op basis van volgorde van binnenkomst en is onafhankelijk van het lidmaatschap van de vereniging, of eerdere deelname.

Bootindeling

Deze vindt plaats op basis van je zeilervaring en ambitie voor dit cursusjaar (recreatief, CWO-I, CWO-II,of CWO-III). Eind april wordt de (voorlopige) bootindeling bekend gemaakt. Je kunt bij inschrijving ook je voorkeur aangeven voor medecursisten en/of instructeur. Wij houden daar zoveel mogelijk rekening mee.

 

Inschrijving 2018 gesloten

Onze cursus voor 2018 zit helaas volledig vol, uiteraard horen wij graag van u als u interesse hebt in de cursus en geven we graag een toelichting op het aanbod.

Wilt u meer informatie of eens een keer kennismaken met het zeilen  Neem dan contact op met volwassenenzeilen@vwdtp.nl 

terug naar overzicht

Homepage van Vereninging Watersport de Twee Provinciën