Beelden uit de oude doos

Na de tweede ‘oude deurenrace’ op zaterdag 15 september, kwam dit Polygoonjournaal boven water. Het is een opname uit 1974, toen het NK surfen op het Paterswoldse meer werd gehouden. Goed herkenbaar is de man in de houten boot, Lark, met hond. Dit is de vader van Ingrid en Hans Jürgen Klaassen. VWDTP heeft een indrukwekkende surfhistorie van pakweg 1970 tot 1990. In de hoogtij dagen lagen 200 surfplanken op de steiger en was in het vooronder de ‘surfshop’ van Willie en Siep Bergsma gevestigd. Grote namen als Nash en van den Berg waren te gast bij dit toonaangevende bedrijf in het Noorden.
Na de zondagmorgencompetitie gingen de surfplanken het water op. Zo n 50 surfers Kwamen wekelijks in actie en eindigde steevast met een bbq. Van het een op het andere moment was het met de populariteit van de surfsport gedaan. Nog steeds liggen er surfplanken op de steiger bij VWDTP en wordt er door jeugd op de planken gezeild. Maar zo’n hype als het ooit was, beleven we vooral tijdens de oude deurenrace. Dan herleeft de nostalgie van het surfen op het paterswoldse meer.
Op de foto: Willie Bergsma (m) reikt de Siep Bergsma Windsurfing Bokaal uit aan de winnaar van de oude deurenrace 2018; Hans Jürgen Klaassen(r). Organisator Peter van Heuveln (l)
terug naar overzicht