12 uursrace 29 juni 2019

Onder erbarmelijk goede omstandigheden is ook dit jaar weer de befaamde 12 uursrace gevaren. Sinds 2014 wordt dit evenement georganiseerd en is elk jaar weer een succes. Al was het alleen maar omdat de verschillende zeildisciplines in identieke boten tegen elkaar mogen varen. Voor dit evenement stelt de club de Valken beschikbaar. In  drie verschillende races van ongeveer 3,5 uur gaat het er om welk team de meeste rondjes heeft gevaren. Bovendien dient er elke ronde een bemanningswissel plaats te vinden op de T-steiger pal voor het clubhuis. Ook dit jaar werden er weer verschillende wisseltactieken gedemonstreerd, de één wat effectiever dan de ander. Altijd leuk met een vol terras!

De wind vond het denk ik te warm en deed het mooi kalmpjes aan. Inspanning bij 30°C is ook niet verstandig. Met voortschrijdend inzicht is de baan die in de ochtend gevaren moest worden ingekort. Op deze manier werd de tweede race een stuk spectaculairder; de wissels op de steiger waren in grote mate de sleutel tot succes: als iedereen vlak bij elkaar ligt is een snelle pitstop van cruciaal belang. Verder was het vooral een kwestie van de juiste windbaantjes zoeken en vinden. In de eerste race was het team ZZP dat direct na de start er met een privévlaag vandoor ging. We hebben ze heel in de verte nog wel eens gezien. Voor race twee worden de boten opnieuw toegewezen. Krijg je in de eerste race de boot toegewezen door loting, in de tweede race is de boot van de winnaar voor de laatste die binnenkomt en wie als tweede finisht, krijgt de boot van de voorlaatste.

Na de uitstekende lunch in race twee was het team MOMWATT dat het beste met de lichte wind kon omgaan. Na 3,5 uur was de rest van het veld op een hele ronde gezet.

Inmiddels had de barcommissie de BBQ al op een hoog pitje staan. Dat ook deze maaltijd weer in goede aarde viel behoeft verder geen uitleg. Laat dat maar aan het barpersoneel over!

De bekende “after-dinner-dip” was uitsluitend van toepassing op de wind. Die ging letterlijk liggen, zodat race drie werd afgebroken na twee rondjes. Er viel echt niet meer te zeilen, het meer lag er vredig bij, de lucht was strakblauw, de drankjes koud en de sfeer uitermate goed.

De uitslag? Ach, het was bijzonder gezellig met de teams “Francien”, “Slijkhuis/Hemmes”, “ZZP” en “MOMWATT”.

Hieronder nog meer redenen dat je volgend jaar mee zou moeten doen:

  • Een uurtje of twaalf lang gezelligheid, het terras is gevuld met bemanningen die even niet hoeven te zeilen. Tactische tips en tricks uitwisselen, of juist niet, maar in ieder geval is de catering goed geregeld: de lunch, BBQ en borrelhap zitten bij het inschrijfgeld inbegrepen.
  • De identieke boten worden ook nog eens ter beschikking gesteld door de club, zit ook bij het inschrijfgeld. 
  • Drie keer de kans om een race te winnen, spannende wissels en zelfs tijdens de race kan je even bijkomen als je teamleden aan het varen zijn.

Dus: Volgend jaar, ergens een zaterdag in juni, 12 uur lang fun met gezellige mensen, een goede organisatie en fantastische natjes en droogjes.

terug naar overzicht