VWDTP Oude Deuren Race 2017

Net als Vroegah!

Zaterdag 23 september jl. Blauwe lucht, zonnetje en ruim 20 graden. Lekker najaarsweer, maar nauwelijks wind. Uit de ghettoblaster van Ten Cate Surfer, Menno Kuiper klinkt de surfsound van de tachtiger jaren; Surfing, surfing, windsurfing! De tekst is vergeten, maar het refrein gaat er goed in. De positieve toon is gezet. Voor het evenement hebben zich 19 deelnemers met 17 planken gemeld. Langs en voor het clubhuis staan de veelkleurige zeilen en op de steiger liggen de “oude deuren”, windsurfplanken zoals Ten Cate Windsurfer, Windglider, Mistral, Dufour, Wayler, Alpha en zelfs een echte tandemsurfer. De planken hebben de tand des tijds onder de carport, in de garage en/of in weer en wind goed doorstaan. Op het terras, een opgewekt geroezemoes van surfers van het eerste uur. De meesten kennen elkaar. Herinneringen worden opgehaald en sterke verhalen voeren de boventoon.

Klokslag 12.00 uur start Hans Jurgen Klaassen de skippersmeeting. Hij heet de deelnemers van harte welkom, presenteert het sportieve programma, de baan en de regels. Er zal worden gevaren om de “Siep Bergsma Windsurfing Bokaal!” Een eerbetoon aan Siep Bergsma (2015†). Hij stond vijftig jaar geleden met zijn familie en bedrijf aan de basis van het Windsurfen in Noord-Nederland. Wedstrijdleider, Rob Bosch meldt dat de wind het nu laat afweten. Zwakke wind (0–3 knopen), maar Windguru e.a. voorzien matige wind (10-15 knopen) in de loop van de namiddag! We beginnen met een “uitstel” voor onbepaalde tijd.

Om 14.00 uur blijken de omstandigheden nauwelijks gewijzigd. De deelnemers willen actie en daarom wordt besloten tot pomp-wedstrijden. De gevreesde regel 42 wordt terzijde gelegd en alles mag. Om half drie gaat de eerste manche van start. Een scherpe start met een eerste slag op boei Helder. De meeste surfers kunnen redelijk uit de voeten zonder wind, maar het komt nu aan op een effectieve pompslag. Hans Jurgen Klaassen (Mistral), Arthur Kluppel (Dufour), Peter van Heuveln (Mistral) en de gebroeders Jongsma (tandemsurfer) zijn van meet af aan oppermachtig. Hans Jurgen wint nipt. Het surfen smaakt naar meer en derhalve wordt aansluitend een tweede manche gevaren. De voorhoede is nu breder. Ook Johan Bolhaar (Mistral), Ubel van der Werff (Mistral) en Jan Reyer van der Griendt (Dufour) dingen mee. Uiteindelijk is niemand opgewassen tegen het dubbele zeil van de gebroeders Jongsma. Zij worden één. De beloofde wind lijkt rond vijf uur daadwerkelijk op te steken. Het startschip vaart uit en de baan wordt uitgelegd. Maar wederom zakt de wind weg. Onze wedstrijdleider kan niet anders dan de wedstrijdserie voortijdig definitief af te breken.

Aan Arnold Bergsma (zoon van) de eer voor de prijsuitreiking. Naast de schitterende wisselbokaal (beschikbaar gesteld door Willy Bergsma en hemzelf) mag hij zeven artikelen uit de Brunotti Collectie 2017 (beschikbaar gesteld door Henk Bergsma namens Brunotti) uitreiken. Voorts is er voor alle deelnemers een goede fles witte wijn uit de kelder van VWDTP. Uit de enthousiaste reacties van deelnemers, bezoekers en publiek blijkt dat het organisatie-comité al verzekerd is van grote deelname in 2018.
Met de borrel en de uitgebreide BBQ van Esso Ferwerda cs bleef het nog lang gezellig. Net als Vroegah!

Met dank aan sponsors en alle vrijwilligers,

Ingrid Klaassen
Hans Jurgen Klaassen
Peter van Heuveln

terug naar overzicht