“varen is altijd beter dan niet varen”

zegt Rob Pentinga, vrijwilliger bij onze vereniging,

‘ het gaat om het buiten zijn, het spelen met de elementen, het vooruit komen op het water.’

Tien jaar geleden werd Rob lid van onze vereniging. Er was een tekort aan zeilinstructeurs  en hij werd gevraagd om les te komen geven. De huidige CWO structuur ( zie inzetje)werd ingevoerd en hij kon, op basis zijn ervaring, direct beginnen als zeilinstructeur op niveau 2.

Rob zeilt sinds zijn 14de in o.a. een Zuidlaardermeer Jol, een Waarschip, de Valk en sinds kort de Laser.  Met zijn Waarschip, dat wacht op een onderhoudsbeurt maar waar hij geen tijd voor heeft, vaart hij op het Lauwersmeer en de Waddenzee.
Een groot deel van zijn vrije tijd steekt hij in het coördineren van het volwassen zeilen bij onze vereniging en het geven van zeillessen in de Valk.  Op maandagavond volgt hij zelf de instructeursopleiding in de laser en bij sommige wedstrijden is hij te zien in een snelle RIB als rescuer.
En wat velen mogelijk niet weten is dat Rob het gezicht is achter onze posters en flyers.

Opleider kielboten

Vorig jaar werd hij gevraagd of hij belangstelling had voor de functie van opleider (zie inzetje). Daar heeft hij wel even over na moeten denken. Het betekende namelijk opnieuw in de schoolbanken. Vanuit het idee dat iemand het moet doen, is Rob met de opleiding begonnen. Een belangrijk deel van de lesstof is communicatie en didactiek en ondanks al zijn ervaring zijn er nog steeds nieuwe dingen te leren, aldus Rob.

Wedstrijd varen

Ik spreek Rob op een zondagochtend na de competitie. We praten over het vasthouden van de cursisten na hun CWO-examens.
Iedere zondag zeilen de instructeurs en cursisten van verschillende CWO-niveaus een wedstrijd. Er zijn meestal zo’n 4 a 5 boten en per boot een instructeur en 1-2 cursisten. Het is een leuke manier voor de cursisten om kennis te maken met het wedstrijdzeilen maar ook een wijze om hen te enthousiasmeren om na afronding van de cursus zelf deel te gaan nemen aan de wedstrijden.

Een ander idee uit de koker van Rob is het open atelier. Een les per week is eigenlijk te weinig om het CWO III examen in 1 seizoen te halen. Op woensdagavond kunnen cursisten daarom zelf een Valk huren en  gericht oefenen. Vanaf de kant geven de instructeurs aanwijzingen en eventueel stappen ze even bij de cursist aan boord om het een en ander uit te leggen of voor te doen.

Zeillessen

Tijdens het gesprek komt ook  de kwaliteit van de zeillessen en het belang van een gedegen opleiding aan bod.  Naast het theoretische gedeelte worden nieuwe instructeurs ook begeleid bij het geven van hun lessen in de boot. Een zeilinstructeur vaart dan mee en geeft de op te leiden zeilinstructeur, achteraf, feedback op zijn vaardigheden.

Er is helaas een tekort aan instructeurs waardoor we wachtlijsten hebben voor de CWO lessen. Elk jaar melden zich meer dan 100 volwassenen voor de cursussen aan.
Mocht je geïnteresseerd zijn: na het CWO III examen kun je de opleiding gaan volgen voor zeilinstructeur. In januari start de instructie opleiding. Voor informatie kun je terecht bij Rob of een van de andere instructeurs.

We besluiten het gesprek met het maken van een foto op de steiger. Ik ben niet alleen meer te weten gekomen over Rob de vrijwilliger maar ook over de organisatie van de zeillessen binnen onze vereniging.

Volgende maand spreek ik opnieuw een vrijwilliger op de steiger.

CWO structuur & opleiding tot zeilinstructeur

De CWO diploma’s zijn gericht op het aanleren van eigen vaardigheden in een kiel- of een zwaardboot. Er zijn 5 niveaus en lessen worden gegeven door gecertificeerde zeilinstructeurs.

Na het behalen van CWO III kun je opgeleid worden tot zeilinstructeur (ZI), niveau 2 t/m 4.

Elke zeilinstructeur kan een instructeur op een niveau lager opleiden behalve de opleiding op niveau 4. Deze opleiding wordt gegeven door een opleider. Bij de kielboten is dat met ingang van deze winter dus Rob.

 

terug naar overzicht