“ Koester de mislukking, daar leer je meer van”

In deze flits wil ik iets vertellen over winnen en verliezen in hetsportveld.

Nergens moet je zo vaak je verlies nemen als tijdens het sporten. Wil je beter worden, dan moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Doorzetten, geduld hebben, durven vallen, weer opnieuw beginnen en doelen stellen.

Dit bovenstaande heb ik tegen mezelf moeten zeggen, nadat Rogier en ik hebben meegedaan aan het NK 16m2 op het Slotermeer. We hebben daar de wedstrijden verloren en zijn als laatsten geëindigd. Wat valt er dan te zeggen na zo’n grote teleurstelling?

Als volwassen vrouw was dit een mindset kwestie en ik wil dit graag met jullie zeilers delen, zodat jullie hier misschien je voordeel mee kunnen doen.

Teleurstelling en verlies horen bij het leven. Rogier is een positieve coach en dit is 1 voordeel om om te kunnen gaan met verlies en teleurstelling. Want ik zeil pas echt mee sinds een jaar.

De meeste flitsnieuwsberichten gaan over winnen. Terwijl je veel meer leert van verliezen. Verliezen is niet hetzelfde als falen. Fair Play en plezier hebben is belangrijker dan winnen.

Ik heb deze gevoelens ervaren afgelopen weekend, vandaar dat ik dit artikel schrijf.

Mijn boodschap is dat de rol van hoe ouders en coaches winnen en verliezen zien, niet onderschat mag worden. Het gevaar bestaat dat winnen te veel nadruk legt of niet in het juiste perspectief geplaatst wordt. Dit heeft ook weer invloed op het zelfvertrouwen van het jonge kind.

Denk niet alleen aan het eindresultaat, maar kijk vooral naar het proces. Dit betekent natuurlijk niet dat winnen onbelangrijk zou zijn. In mijn visie staat het optimaal presteren in de wedstrijdsituatie en het plezier voorop.

Doe er mee wat je wilt, ik wens jullie allen veel zeilplezier met leermomenten toe.

Vriendelijke groeten, Greet Smid

terug naar overzicht